16:00, December 03. ÉLŐ
Hollandia 3
Egyesült Államok 1
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Szerbek új barátja: Kína

2000.03.27. 11:37
Nemzetközi elszigeteltségükben Milosevics népe új barátokra tettek szert: az országba érkező és letelepedő kínai árusok száma napról-napra nő. A szerb gazdaság kibontakozását segítő kínaiak a NATO bombázás, és Milosevics kommunista feleségének hatására özönlenek az országba.

Minden szavazatra szüksége van
A belgrádi rendőrségi statisztikák 4000 kínai bevándorlót tartanak számon, a feketén dolgozókkal együtt számuk tíszeresen megnövekedhet. Kína legszegényebb kantonaiból érkezők a 1,5 dolláros selyemnyakkendőtől a 10 dolláros csíkos pizsamáig és az "eredeti" Nike és Swatch órákig mindent árulnak. Legjobban azonban a kínai éttermek működnek.

A kínaiak nagyméretű bevándorlása a szerb gazdasági boom-ot próbálják elindítani. Pár száz dolláros havi nyereségük a szerbiai 50 dolláros átlagfizetéshez képest kész vagyon. Jugoszláviai beutazó vízumot könnyű szerezni, az első akadály az üzlet törvényesítésénél adódik. A jugoszláv törvények szerint helyi partnert kell egy cég bejegyzéséhez, és viszonylag elég nagy tőkével kell hogy rendelkezzenek. Ha viszont mindezen túlvannak, akkor követik őket rokonaik.

Kínai árus Belgrádban
Létező együttérzés
A hagyományosnak nem mondható barátság szálait a NATO múltévi, a Belgrádban lévő kínai nagykövetség bombázása fűzte szorosabbra. Kína elfogadta a NATO kártérítését, de továbbra is fenntartotta álláspontját, miszerint nem véletlenül pusztították el az épületét. Rade Drobac, Jugoszlávia külügyminisztere szerint a szerbek és a kínaiak is a NATO áldozatai. "A már létező együttérzést csupán megerősítette ez az érthetetlen bombázás" - nyilatkozta a miniszter. A szoros barátság gazdasági haszna kölcsönös: a kínai kormány 300 millió dolláros kölcsönt adott Jugoszláviának, míg Belgrádban naponta új kínai üzletek nyílnak.

Dragan Veselinov, szerb ellenzéki vezető szerint Milosevics azért osztogatja két kézzel a kínaiaknak a jugoszláv állampolgárságot, mert szavazatokat remél tőlük egy következő választáson."A kínai bevándorlók megváltoztathatják országunk etnikai, politikai egyensúlyát" - véli az ellenzéki vezető.

Kijátszás

Azért jó oldala is van Jugoszlávia nemzetközi gazdasági elszigeteltségének. A multik nem lehetnek jelen a piacon, de azért Arial vagy Persil mosópor szerbiai nemzeti változata kapható. Ugyanígy működnek például a McDonald's éttermek szerb változata: ott lehet sört vásárolni vagy dohányozni.

Egyes források szerint viszont Mirjana Markovic, Milosevics befolyásos és kommunista felesége felelős a kínaiak özönléséért. Még 1997-ben a Kínai Népköztársaságban tett körútján elbűvölték őt a kínai kommunizmus vívmányai, és félreérthetetlen módon invitálta Szerbiába a kiváló osztályharcosokat. A kínai televízió hivatalos propagandája is támogatja a kivándorlást, "nagy lehetőségek országának" nevezvén Jugoszláviát.


  • Hírek
  • Hírek