Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Chirac a szélsőjobb segítségét kérte?

2002.01.18. 11:38
Jean-Marie Le Pentől, a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetőjétől kért támogatást Jacques Chirac az 1988-as elnökválasztás két fordulója között egy titkos találkozón - állítja Eric Zemmour francia újságíró. Ezt Le Pen is megerősítette a Le Monde csütörtöki számában. Az elnöki hivatal azonnali cáfolatot tett közzé.
Egy férfi, aki nem szerette önmagát című könyvében Zemmour a szélsőjobboldali vezérrel 2001 januárjában lezajlott magánbeszélgetést idézve adta elő a történetet. Eszerint Chirac, aki az 1988-as első forduló után alig érte el a húsz százalékot, miközben szocialista ellenfele, Francois Mitterrand 34 százalékkal állt az élen, a tavaly elhunyt Guillain de Bénouville gaulle-ista képviselő lakásán próbált alkut kötni az Nemzeti Front elnökével.

Le Pen az első fordulóban 14 százalékot gyűjtött be, de a győzelemre semmi esélye nem volt, hiszen a konzervatív tábor kiközösítette. Le Pen tálalása szerint Chirac arra kérte, hogy a második fordulóban állítsa mögé szavazótáborát, "nyújtson segítséget, de úgy, hogy ne emeljen szót nyilvánosan mellette". Az alku állítólag létre is jött, a választást azonban Mitterrand nyerte.

Chirac cáfol

A cáfolatban az áll, hogy Chirac 1986-88 között miniszterelnökként hivatalos keretek között rendszeresen fogadta a parlamenti frakciók elnökeit, így a Nemzeti Front (NF) vezérét is. Ám négyszemközt mindössze egyszer állt szóba Le Pennel, és ebből az alkalomból "egyértelműen kifejtette a Nemzeti Fronttal és annak nézeteivel kapcsolatos álláspontját".

A klasszikus jobboldal szemében szalonképtelen Le Pen a France 2 csatornán így reagált az Élysée-ből származó cáfolatra: "ha a köztársaság elnöke ilyet állít, akkor nemcsak tolvaj, hanem hazug is". Hozzátette, hogy a Zemmour-könyvben említett megbeszélésen kívül is többször volt köztük eszmecsere a húsz év előtti elnökválasztás időszakában. Arról nem kívánt nyilatkozni, mi volt a szándéka a húsz évvel ezelőtti állítólagos titkos találkozó szétkürtölésével az idei elnökválasztási hadjárat előtt-jelentette az MTI.

A titkos találkozó

Az újságíró úgy tudja, hogy az említett titkos randevút Chirac jelenlegi belügyminisztere, Charles Pasqua hozta tető alá, aki állítólag már hónapokkal korábban szorgalmazta a szövetségkötést, mert attól tartott, hogy a gaulle-ista szavazók a Nemzeti Fronthoz viszik voksaikat. Az NF vezetője a Le Monde-nak adott interjúban nem emlékezett Pasqua szerepére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?