Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Chirac a szélsőjobb segítségét kérte?

2002.01.18. 11:38
Jean-Marie Le Pentől, a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetőjétől kért támogatást Jacques Chirac az 1988-as elnökválasztás két fordulója között egy titkos találkozón - állítja Eric Zemmour francia újságíró. Ezt Le Pen is megerősítette a Le Monde csütörtöki számában. Az elnöki hivatal azonnali cáfolatot tett közzé.
Egy férfi, aki nem szerette önmagát című könyvében Zemmour a szélsőjobboldali vezérrel 2001 januárjában lezajlott magánbeszélgetést idézve adta elő a történetet. Eszerint Chirac, aki az 1988-as első forduló után alig érte el a húsz százalékot, miközben szocialista ellenfele, Francois Mitterrand 34 százalékkal állt az élen, a tavaly elhunyt Guillain de Bénouville gaulle-ista képviselő lakásán próbált alkut kötni az Nemzeti Front elnökével.

Le Pen az első fordulóban 14 százalékot gyűjtött be, de a győzelemre semmi esélye nem volt, hiszen a konzervatív tábor kiközösítette. Le Pen tálalása szerint Chirac arra kérte, hogy a második fordulóban állítsa mögé szavazótáborát, "nyújtson segítséget, de úgy, hogy ne emeljen szót nyilvánosan mellette". Az alku állítólag létre is jött, a választást azonban Mitterrand nyerte.

Chirac cáfol

A cáfolatban az áll, hogy Chirac 1986-88 között miniszterelnökként hivatalos keretek között rendszeresen fogadta a parlamenti frakciók elnökeit, így a Nemzeti Front (NF) vezérét is. Ám négyszemközt mindössze egyszer állt szóba Le Pennel, és ebből az alkalomból "egyértelműen kifejtette a Nemzeti Fronttal és annak nézeteivel kapcsolatos álláspontját".

A klasszikus jobboldal szemében szalonképtelen Le Pen a France 2 csatornán így reagált az Élysée-ből származó cáfolatra: "ha a köztársaság elnöke ilyet állít, akkor nemcsak tolvaj, hanem hazug is". Hozzátette, hogy a Zemmour-könyvben említett megbeszélésen kívül is többször volt köztük eszmecsere a húsz év előtti elnökválasztás időszakában. Arról nem kívánt nyilatkozni, mi volt a szándéka a húsz évvel ezelőtti állítólagos titkos találkozó szétkürtölésével az idei elnökválasztási hadjárat előtt-jelentette az MTI.

A titkos találkozó

Az újságíró úgy tudja, hogy az említett titkos randevút Chirac jelenlegi belügyminisztere, Charles Pasqua hozta tető alá, aki állítólag már hónapokkal korábban szorgalmazta a szövetségkötést, mert attól tartott, hogy a gaulle-ista szavazók a Nemzeti Fronthoz viszik voksaikat. Az NF vezetője a Le Monde-nak adott interjúban nem emlékezett Pasqua szerepére.