Gerzson
-3 °C
2 °C

Chirac is tudhatott a francia kémügyről

2006.05.11. 18:16
Jacques Chirac francia elnök is tudhatott arról a titkos nyomozásról, amelyet Dominique de Villepin kormányfő rendelt el egy nyolcász közéleti személyiséget, köztük Nicolas Sarkozy belügyminisztert is korrupcióval vádoló lista miatt. A Le Mond szó szerint közölte egy titkosszolga jegyzeteit, amelyekban az is szerepel, hogy "kockázatos a KE (köztársasági elnöke) érintettsége". A lista utóbb hamisnak bizonyult.

A Clearstream-botrány kirobbanása előtt több, mint fél évvel 2004. január 9-én Dominique de Villepin akkori külügyminiszter azzal bízta meg Philippe Rondot titkosszolgálati szakembert, hogy az utóbb manipuláltnak bizonyult lista alapján ellenőrizze: tényleg vezetnek-e a luxembourgi pénzintézetnél számlát a listán szereplő személyek.

A hamis lista szerint a Tajvannak 1991-ben eladott francia fregattokból származó jutalékot próbálták meg tisztára mosni a luxemburgi központú Clearstream pénzügyi cégben.

KE, azaz a köztársasági elnök

A miniszterelnök többször tagadta, hogy politikusok, így Sarkozy ellen nyomozást rendelt volna el. Az államfő pedig két ízben is cáfolta, hogy tudomása lett volna a titkos ellenőrzésről.

Az ügy értelmi szerzőjének kiderítésével megbízott vizsgálóbírók Philippe Rondot lakásán megtalálták a titkosszolga jegyzeteit, amelyek a 2003 végétől 2005 közepéig lezajlott találkozókról és telefonbeszélgetésekről szólnak. Ezeket hozta nyilvánosságra csütörtökön a Le Mond.

Mint kiderült, Rondot tábornok folyamatosan kételkedett a lista hitelességében. De Villepin azonban a szakemberrel folytatott kilenc találkozója során még akkor is Sarkozy érintettségében akart hinni, amikor a lista már hamisnak bizonyult.

Rondot jegyzetei alapján az is egyértelműnek látszik, hogy az elnöki hivatal az ügy minden lépését nyomon követte. Az első, 2004 januári feljegyzésekben az áll: "a köztársasági elnök azt szeretné, hogy közvetlenül D de V (Dominique de Villepin) kezelje az ügyet" vagy "a KE (köztársasági elnök) instrukciói".

Július 19-én de Villepinnek tulajdonítja a feljegyzés a következő mondatot: "Ha megjelenünk, a KE és én bukunk". "Védeni az elnököt" vagy "kockázatos a KE érintettsége" többször is olvasható a jegyzetekben.

Manipuláció

A részletek arról árulkodnak, hogy Rondot tábornok Jean-Louis Gergorint, az EADS repülőgépgyártó konzorcium alelnökét - de Villepin bizalmas barátját - tartotta a manipuláció értelmi szerzőjének. Ezt erősítette meg szerdán a Le Canard Enchainé nevű szatirikus hetilap, amely szerint a kiváló gepolitikai stratéga hírében álló Gergorin a védelmi iparban konkuráló személyek lejáratása céljából állította össze a listát, majd győzte meg de Villepint a nyomozás elrendeléséről.

A Le Point című hetilapban Stéphane Denis újságíró csütörtökön azt állította: az ügy kirobbanása után 2004 nyarán Rondot megkérte, hogy tudassa Sarkozyvel: titkos nyomozást folytatott az ügyben.

Az újságíró elmondása szerint szeptemberben telefonon, majd 2005 áprilisában személyesen adta át az üzenetet Sarkozynek. A belügyminiszter a folyóiratnak elismerte, hogy az adott időpontokban beszélt az újságíróval, de cáfolta, hogy Rondot üzenetét megkapta volna, akiről "azt sem tudta, hogy létezik".