Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Apró sétálóutcai gesztus Ciprus újraegyesítésée jegyében

2008.04.03. 13:25
Ciprusi görög és török tisztségviselők csaknem 45 év után újra megnyitottak egy átjárót csütörtök reggel a megosztott főváros, Nicosia óvárosában. Az északi és déli szektort elválasztó falat már 2007-ben lebontották és egy könnyebb fémlemezkerítéssel váltották fel. Most ezt is leszerelték.

Visszafogott ceremónia keretében, amelyen jelen voltak ENSZ-küldöttek, a ciprusi görög és török vezetők munkatársai, valamint fővárosi tisztségviselők, helyi idő szerint 9 óra 27 perckor megnyitották a nyolcvanméteres útszakaszt a gyalogos forgalom előtt, Nicosia óvárosában, a tűzszüneti vonal által kettévágott Ledra utcában, amely mindkét oldalon bevásárló- és sétálóutca.

Előzőleg, még hajnal előtt eltávolították azt a fémkerítést, amely meggátolta a bejutást a város görög oldalán lévő senkiföldjére. Tavaly márciusban a görög hatóságok lebontották az északi és déli szektort elválasztó falat, és azt egy könnyebb fémlemezkerítéssel váltották fel (két évvel a török szektorban lévő fal lebontása után). Most ezt a kerítést és a hozzá tartozó őrhelyet távolította el egy tucatnyi katona.

A Ledra utcai elválasztó falak voltak az elsők, amelyeket a két közösség között 1963-ban kezdődött erőszakos cselekmények nyomán emeltek Nicosiában. A következő évben az ENSZ beavatkozott az eseményekbe, s csapatai azóta is a szigeten állomásoznak.

Az átjáró régen várt megnyitása bátorító jelzés az ENSZ-főtitkár Cipruson járt helyettese szerint, aki bízik benne, hogy bár a sziget egyesítése "nem lesz könnyű, de kemény munka árán (...) végül sikerülni fog". Lynn Pascoe, a politikai ügyekért felelős főtitkár-helyettes három napot töltött a szigeten, s ezalatt találkozott Dimítrisz Hrisztofiasz új ciprusi elnökkel és Mehmet Ali Talattal, a török közösség vezetőjével is.

A görög és a török fél a múlt hónapban, Hrisztofiasz megválasztása után személyesen találkozott, és megállapodott az egyesítési tárgyalások felújításában. Ezek június végén kezdődhetnek meg.