Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Apró sétálóutcai gesztus Ciprus újraegyesítésée jegyében

2008.04.03. 13:25
Ciprusi görög és török tisztségviselők csaknem 45 év után újra megnyitottak egy átjárót csütörtök reggel a megosztott főváros, Nicosia óvárosában. Az északi és déli szektort elválasztó falat már 2007-ben lebontották és egy könnyebb fémlemezkerítéssel váltották fel. Most ezt is leszerelték.

Visszafogott ceremónia keretében, amelyen jelen voltak ENSZ-küldöttek, a ciprusi görög és török vezetők munkatársai, valamint fővárosi tisztségviselők, helyi idő szerint 9 óra 27 perckor megnyitották a nyolcvanméteres útszakaszt a gyalogos forgalom előtt, Nicosia óvárosában, a tűzszüneti vonal által kettévágott Ledra utcában, amely mindkét oldalon bevásárló- és sétálóutca.

Előzőleg, még hajnal előtt eltávolították azt a fémkerítést, amely meggátolta a bejutást a város görög oldalán lévő senkiföldjére. Tavaly márciusban a görög hatóságok lebontották az északi és déli szektort elválasztó falat, és azt egy könnyebb fémlemezkerítéssel váltották fel (két évvel a török szektorban lévő fal lebontása után). Most ezt a kerítést és a hozzá tartozó őrhelyet távolította el egy tucatnyi katona.

A Ledra utcai elválasztó falak voltak az elsők, amelyeket a két közösség között 1963-ban kezdődött erőszakos cselekmények nyomán emeltek Nicosiában. A következő évben az ENSZ beavatkozott az eseményekbe, s csapatai azóta is a szigeten állomásoznak.

Az átjáró régen várt megnyitása bátorító jelzés az ENSZ-főtitkár Cipruson járt helyettese szerint, aki bízik benne, hogy bár a sziget egyesítése "nem lesz könnyű, de kemény munka árán (...) végül sikerülni fog". Lynn Pascoe, a politikai ügyekért felelős főtitkár-helyettes három napot töltött a szigeten, s ezalatt találkozott Dimítrisz Hrisztofiasz új ciprusi elnökkel és Mehmet Ali Talattal, a török közösség vezetőjével is.

A görög és a török fél a múlt hónapban, Hrisztofiasz megválasztása után személyesen találkozott, és megállapodott az egyesítési tárgyalások felújításában. Ezek június végén kezdődhetnek meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!