Árpád
-2 °C
4 °C

Bush rajongója volt a demokrata elnökjelölt

2003.09.26. 11:03
Bár most George W. Bush legyőzése a célja, két éve még dicsőítette az elnököt Wesley Clark. A demokraták meglepetésembere nem volt túl nagy véleménnyel Európáról, mint mondta, nem érti, hogy a gazdag, "Mercedeseket és BMW-ket gyártó" országok miért nem költenek hadseregükre.
"Boldog vagyok, hogy egy ilyen nagyszerű csapat vezeti az országot, olyan emberek, akiket nagyon jól ismerek" - jelentette ki George W. Bush elnökről és szűkebb politikacsináló csapatáról 2001 május 11-én Wesley Clark. A demokrata elnökjelöltséget megcélzó tábornok a Republikánus Párt egyik arkansasi szervezetének rendezvényén dicsőítette a republikánus politikai elitet - írja Matt Drudge.

Reagan és Bush voltak a hősei

A drudgereport.com-on közzétett beszámoló a beszédről készült videó alapján készült. A demokraták jelenleg legesélyesebb elnökjelöltje, a Bushnál pár százalékponttal népszerűbb Clark akkor még távol állt mostani támogatóitól.

Jellemző példája ennek, hogy valóságos dicshimnuszt zengett Ronald Reaganről. "Kisegített minket, amikor Reagan elnök lett" - mondta. A tábornok egyszerűsített nézetei szerint amikor Reagan brutálisan megemelte a katonai költségvetést, "megnyerte a hidegháborút". "Elkötelezetlen katonatisztek jelentkeztek újra szolgálatra, csak mert hittek Reagan elnökben" - mondta.

Clark a jelenlegi elnök apját is nagy államférfinak tartotta. "George Bushnak megvolt a víziója és bátor volt" - mondta hálásan Bush "elképesztő államférfiúi nagyságért".

MEgvetéssel beszélt Európáról

A republikánusokkal szemben az európaiakról nem volt túl nagy véleménnyel a Demokrata Párt meglepetésembere. A NATO főparancsnoki tisztéből Clinton elnöksége alatt visszahívott tábornok nem érti, hogy "azok az emberek, akik a Mercedeseket meg a BMW-ket gyártják, hogy nem tudnak elég pénzt áldozni a saját védelmükre". Clark szerint az európaiak Amerika-ellenessége nem valós, csak a "belpolitikai ügyeiket félreértő politikusok tesznek gusztustalan nyilatkozatokat".

Akár republikánus is lehetne

Clark egy héttel ezelőtti jelölése már csak azért is volt meglepő, mert a tábornok republikánus vonzalmai ismertek voltak. Clark maga azt állította, hogy rég Bush csapatának tagja lenne, ha az elnök főtanácsadója, Karl Rove visszahívja.

Más kérdés, hogy a Fehér Ház hívásnyilvántartása szerint a tábornok soha nem hívta Rove-t. Az elnök politikai főtanácsadója nem emlékezett olyan alkalomra, amikor beszélt volna Clarkkal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?