Ágnes
-1 °C
2 °C

A szén-dioxid az élet

2006.05.19. 14:51
Imázsjavító reklámspotokat készíttetett a szén-dioxidnak az amerikai energiaipari lobbi. Kérdés, hogy ami a választási kampányban bejön, működik-e a tudományos tények ellenére is.

„Hol lennénk ma szén-dioxid nélkül?” - teszi fel a kérdést az amerikai energiaipari lobbi két új, a klímaromboló gáz imázsának javítására készített reklámspotja. Az interneten közzétett videoklipek tartalmukban "a néphülyítés határát súrolják" - írja a Spiegel Online.

És valóban

A klipeket megnézve nehéz eldönteni, hogy mi a jobb: egyszerűen kinevetni a mérhetetlen naivitással előadott sztorikat, vagy dühösen az asztalra csapni, amiért ennyire pofátlanul hülyének nézik az embert.

Az első film ugyanis ezzel a szöveggel próbálja politikai síkra terelni a kérdést: „A szén-dioxidot felszabadító energiahordozók szabadítottak fel bennünket a nehéz fizikai munka alól, könnyebbé tették életünket, lehetővé teszik számunkra mindazon dolgok előállítását és szállítását, amelyekre szükségünk van, és azon emberekét, akiket szeretünk.” A kép elsötétül, majd a kellemes női hang így folytatja: "Most pedig néhány politikus káros anyagnak szeretné beállítani a szén-dioxidot. Képzeljék el, hogy sikerül nekik - hogy nézne ki akkor az életünk?" A narrátor ügyesen elsiklik amellett, hogy a Föld természetes széndioxid-körforgása és az emberiség okozta aránytalan többlet azért nem teljesen ugyanaz. A végkövetkeztetés: "Szén-dioxid: szerintük szennyezés, szerintünk élet"

Egyszerű ez

A második klip is egy összeesküvéselmélettel jön: a gleccserek olvadásáról cikkező tudósokat és újságírókat "rémhírterjesztőknek" nevezi, akik eltitkolják a klímaváltozási horror-forgatókönyveknek ellentmondó kutatási eredményeket. A Science magazin két rövid időre megjelenített cikke támasztaná ezt alá. "Miért akarnak megfélemlíteni bennünket?" - hangzik a szuggesztív kérdés a megvilágosító válasz előtt: "A szén-dioxid sem nem szmog, sem nem füst. Egyszerűen az az anyag, amit mi kilélegzünk, a növények pedig belélegeznek." Ilyen egyszerű ez.

Jobb későn, mint soha

A reklámspotokat a "Competitive Enterprise Institute" (CEI) készíttette, mely szervezet harcosan kiáll azon nézete mellett, hogy a globális felmelegedés nem létezik, működéséhez pedig nem elhanyagolható anyagi támogatást kap az ügyben érdekelt olajcégektől.

Az sem lehet véletlen, hogy a klipeket egy héttel az "Egy kényelmetlen igazság" című dokumentumfilm amerikai premierje előtt mutatták be, melyben az egykori alelnök Al Gore próbálja felhívni a klímaváltozás káros hatásaira a nézők figyelmét.

A tények viszont aggasztóak

A Világbank tudományos tanácsadója, Robert Watson Kölnben kijelentette, hogy a globális felmelegedés üteme az eddig feltételezettnél is gyorsabb lehet. Wattsont márpedig jólértesültnek kell tekinteni a kérdésben, mivel korábban ő volt az IPCC (Intergovernemental Panel on Climate Change) klímaváltozási kormányközi bizottság elnöke. A szervezet az ENSZ megbízásából foglalkozott egy, az emberiség által okozott klímaváltozás hipotézisével. Az IPCC harmadik jelentése 1,4 és 5,8 fok Celsius közötti globális átlaghőmérséklet emelkedést jelez 2100-ig. A legutóbbi vizsgálatok szerint a tényleges értékek a becslés felső tartománya felé haladnak.