Erik, Alexandra
EUR 383,31 Ft
USD 365,45 Ft
9 °C
23 °C

Az űrhajósok utolsó percei videón

2003.02.26. 11:22
A Columbia űrrepülő roncsai között bukkantak arra a videoszalagra, melyen az asztronauták utolsó percei láthatók, ám a felvétel négy perccel a problémák kezdete előtt véget ér.
A február 1-jén felrobbant Columbia amerikai űrsikló személyzete minden bizonnyal nem volt tisztában azzal, hogy a katasztrófa előtti utolsó pillanatait éli, derül ki abból a videofelvételből, amelyet a Columbia roncsaiból mentettek ki.

Nem segít a kutatóknak

Az amrikai űrkutatási hivatal, a NASA illetékese szerint a 18 percnyi megmaradt felvétel "értéktelen" a katasztrófa körüli vizsgálat szempontjából: az űrhajósok rutinfeladatokat végeznek, és beszélgetnek. A szalag négy perccel azután ér véget, hogy az űrsikló belépett a Föld légkörébe, és akkor még rendes körülmények között repült a Csendes-óceán felett.

Ettől kezdve további négy perc telt el a Columbia baloldali szárnya túlhevülésének első észleléséig. Az űrsikló 16 perccel a tervezett leszállás előtt robbant fel és zuhant le Texas állam felett.

Narancsszínű nyom

Közben a katasztrófa kivizsgálásával foglalkozó független bizottság megtalálta a Columbia hővédő pajzsának egyik elemét, amelyen egy ismeretlen eredetű narancsszínű nyom látható. Ez újabb adalék lehet ahhoz az elmélethez, hogy valami az űrsiklónak ütődött, és ez okozta a végzetes sérülést.

A Boeing cég múlt heten azt az feltételezését közölte, hogy az indításkor az igen sűrű szigetelőanyag nem egy, hanem három habdarabja vált le a külső üzemenyagatartályról, és ezek találták el a szárnyra rögzített hővédő elemeket, amelyek az ütődés hatására leváltak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek