Ágnes
-1 °C
2 °C

Republikánus törvényhozással dolgozhat a következő elnök

2004.10.31. 11:15
Kapcsolódók (1)
Nem jósolnak fordulatot a képviselőház és a szenátus összetételében az amerikai elemzők. A képviselőházi választások egyre lefutottabbnak tűnnek, kevés esélye van a kihívóknak. A republikánusok megőrizhetik szenátusi többségüket is.
Megerősíthetik többségüket az amerikai törvényhozás alsó házában a republikánusok. A kétévente újraválasztott képviselőház helyeiért nem folyik igazán kiélezett verseny, a négyszázharmincöt választókörzet közül mindössze harminchétben nyitott a verseny.

Átrendezték Texast

A törvényhozók választása
Az Egyesült Államok törvényhozása két házból, a kétévente teljes egészében újraválasztott képviselőházból, illetve száztagú a szenátusból áll. A szenátorokat hat évre választják, a kétévente tartott választáson mindig a testület egyharmadát választják újra, így biztosítva a törvényhozói munka folyamatosságát. A szenátori tisztséget az egyik legjobb politikai állásnak tartják az Egyesült Államokban, mivel a szenátorokat nem kötik az elnökhöz hasonló korlátok, így akárhányszor újraindulhatnak posztjukért.

A republikánusoknak pillanatnyilag tizenkét fős többsége van, ezt azonban könnyen tovább növelhetik, mivel csak Texasban hat, eddig demokrata szavazókörzet megszerzésére van esélyük. Igaz, ehhez a texasi választókerületek a céljaiknak megfelelő átszabása kellett.

A képviselőválasztási körzetek átszabása nem republikánus találmány, még ha Texasban most ezt saját javukra fordítják. A texasi körzeteket az elmúlt tíz évben másodszor alakítják át gyökeresen, az előző átalakítás a demokraták érdekei szerint történt.

Papírforma

Texason kívül nem várható különösebb meglepetés, az újraválasztásért indulók szinte bizonyosan megvédik képviselőhelyüket. Igazi verseny csak abban a harminchárom körzetben várható, ahol az eddigi képviselő visszavonult a politikától.

A képviselőházi választások egyre kevesebb izgalommal járnak, írja elemzésében a Bloomberg. A négy évvel ezelőtti választásokon négyszázhárom újrainduló képviselő közül mindössze kilenc, nyolc évvel ezelőtt 379-ből huszonegy bukta el a választást.

Ennek legfőbb oka a képviselők sokkal jobb szponzorszerzési képessége. kimutatásuk szerint az újraválasztásért indulók átlagosan egymillió dolláros kampánykeretéhez képest a kihívók átlag háromszázezer dollárból gazdálkodhatnak.

Évtizedes uralom

A képviselőházban utoljára 1994-ben, a "republikánus forradalom" idején történt nagyobb változás. Az akkor ellenzékben lévő párt Clinton első elnöki időszakának félidejében ötvennégy képviselőhelyet szerzett meg a demokratáktól, és azóta is uralja a képviselőházat.

A felmérések szerint még Kerry esetleges győzelme sem befolyásolhatja a demokraták javára a képviselőházi versenyt. A közvélemény-kutatások szerint a választók ötven százaléka republikánus, negyvenhét százaléka demokrata jelöltet támogat. A republikánusok számára kedvező az is, hogy az amerikaiak hatvanhét százaléka szerint képviselője megérdemli az újraválasztást. A tíz évvel ezelőtti republikánus forradalom idején ez az arány negyvennyolc százalék volt, egyike a történelem során mért leggyengébb értékeknek.

A szenátusban - a száztagú testület harmincnégy képviselőjét választják újra az elnökválasztással párhuzamosan - valamivel szorosabb verseny várható, bár az elemzők szerint a republikánusok megtartják minimális, két fős többségüket.