Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

Lezuhant a macedón elnök gépe

2004.02.26. 10:18
Repülőbalesetben életét vesztette Borisz Trajkovszki macedón államfő. Az elnök gépe a Stolac közelében, Mostartól ötven kilométerre zuhant le a boszniai hegyvidéken. A gépen utazott az államfő stábjának több tagja is, valamennyien életüket vesztették. A szerencsétlenség felderítésére vizsgálóbizottság alakult.
Lezuhant a macedón elnök repülőgépe Bosznia felett - jelentette az MTI. A BBC értesülései szerint a Borisz Trajkoszki elnököt is szállító repülő Stolac város felett járt, amikor eltűnt a radarképernyőkről. A Srna szerb hírügynökség jelentése szerint a gépen tartozkodó kilenc utas életét vesztette. A gép roncsait és az áldozatok holttesteit Ljubinje és Stolac között, egy nehezen megközelíthető helyen fedezték fel, amelyet az 1992-95-ös boszniai háború idején elaknásítottak a szemben álló felek.

A hírügynökség értesülései szerint a szerencsétlenség helyszínére megérkeztek a mentőcsapatok, a helyi rendőrség és az SFOR alakulatai.

Trajkovszki egy befektetési konferenciára tartott Mostarba. "A gépen az államfő mellett stábjának több tagja is utazott" - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek egy macedón kormányzati forrás. A macedón hatóságok helikoptert küldtek a roncsok felkutatására.

A tragikus baleset miatt késedelmet szenvedett Macedónia EU-tagjelölti kérelmének hivatalos bejelentése is. A BETA szerb hírügynökség jelentése szerint a Dublinban tartózkodó macedón kormányküldöttség a hír hallatára azonnal visszaindult Szkopjéba.

Vizsgálóbizottságot hozott létre a boszniai polgári légi irányítás a Borisz Trajkovszki macedón elnök és nyolc másik személy életét követelő csütörtöki repülőszerencsétlenség okainak felderítésére. A bizottság megalakítását a légi irányítás közleményben jelentette be, a légi közlekedésre vonatkozó nemzetközi szabályokkal indokolva a testület felállítását.

Dragan Covic, a boszniai kollektív államelnökség soros elnöke közölte, hogy Barisa Colak boszniai nemzetbiztonsági miniszter és Mladen Ivanic külügyminiszter a szerencsétlenség helyszínére indult.

Macedónia második elnöke volt
Borisz Trajkovszki 1956. június 25-én született Sztrumicában. Szülővárosában járt középiskolába, majd a szkopjei Szent Cirill és Metód Egyetem jogi karán folytatta tanulmányait. Kereskedelmi és munkajogra szakosodott, szakdolgozatát is ebből a témakörből írta. Diplomája megszerzése után, 1980-ban a Szloboda építőipari cégnél helyezkedett el, ahol 17 éven át vezette a jogi osztályt. 1997-ben innen került át Szkopje egyik kerületének önkormányzatához, ahol a polgármester hivatalvezetőjeként dolgozott. 1998. december 21-én nevezték ki külügyminiszter-helyettessé. Az 1999-ben megtartott elnökválasztáson a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) jelöltjeként indult és szerezte meg a győzelmet. Köztársasági elnöki beiktatására 1999. december 15-én került sor. Borisz Trajkovszki az 1991-ben függetlenné vált Macedón Köztársaság második államfője volt. Özvegye Vilma Trajkovszka. Egy fiuk és egy lányuk van.