Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Repülőszerencsétlenség Svájcban

2001.11.25. 13:28
Feladták a szombat este lezuhant Crossair-repülő eltűnt utasainak keresést Zürich-ben, így a féltételezett halálos áldozatok száma 24-re emelkedett.
A Crossair 3597-es számú járata ötfős legénységgel és 28 utassal érkezett Berlinből Zürich nemzetközi repülőterére, amikor szombat este 10 órakor, néhány perccel leszállás előtt a földbe csapódott. Az éjjeli jelentések szerint tíz halottat sikerült azonosítani és kilenc sérültet tudtak kimenteni a roncsok közül.

A Crossair RJ-100-as Avro Jumbolinója
A mentőcsapatok azt remélték, a katasztrófa helyszíne melletti erdőben megtalálhatják az eltűnt utasokat. A közel kétszáz rendőrből és tűzoltóból álló alakulatok vasárnap délelőttre feladták a keresést.

A gép fedélzetén német, osztrák, svájci, kanadai, holland és izraeli utasok tartózkodtak. A kilenc túlélő közül csak kettő szenvedett súlyosabb égési sérüléseket.

A 97-üléses RJ-100-as Avro Jumbolino gép Basserdorfban zuhant le, alig öt kilométerre a zürich-i repülőtértől.

A tragédia oka ismeretlen

A mentőcsapatok megtalálták mindkét fekete dobozt, de egyelőre nem hozták nyilvánosságra a katasztrófa okát. A nyomozók annyit szögeztek le, szinte biztos, hogy nem terroristatámadás okozta a katasztrófát. Valószínűbb, hogy az időjárási viszonyok okozhatták a tragédiát, a látási viszonyokat erősen rontotta a szállingozó hó.

Andre Dose, a Crossair vezérigazgatója, nem kívánta kommentálni azokat az értesüléseket, miszerint a gép túl alacsonyan repült volna, mielőtt lezuhant az erdőben. Dose szerint a pilóta többéves gyakorlattal rendelkezett, a gép 1996 óta volt szolgáltatban és több mint 13 ezer órát repült.

A Crossairnek huszonhat éves fennállása alatt ez volt a második balesete. Ez a cég veszi át a súlyos anyagi gondokkal küzdő Swissair légitársaság tevékenységének jelentős részét.