Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Felszabadítás után keresztes háború?

2003.04.16. 14:44
"Fenomenális" hittérítési lehetőséget látnak a háború utáni Irakban Bush legfőbb támogatói, az evangélikus-protestáns szabadegyházak. A térítők arroganciája, iszlámellenessége és a térségre vonatkozó ismereteinek hiánya azonban komoly gondokat okozhat. A misszionáriusok vezetőinek az elmúlt hónapokban sikerült gonosz vallásnak bélyegezniük az iszlámot, leterorristázniuk Mohamed prófétát. Még a mérsékelt keresztények is megfékeznék a vallásos hevületet - kérdés, hogy Bush szembefordul-e legmegbízhatóbb szavazóival.
Valóságos keresztes hadjáratot indíthatnak Irakban a George W. Bush legfőbb támogatóinak számító evangélikus-protestáns szabadegyházi csoportok - írja a Salon.com. A "főcsapást" a legharcosabb térítők, a Déli Baptista Gyűlés In Touch nevű misszionárius csoportja hajthatja végre. Hogy a térítőmunka valóban csapás is lehet, arra a jobboldali térítők múltbeli tevékenysége lehet példa.

Fenomenális lehetőség Irakban

Az elmúlt évek során 40 millió dolláros vagyont felhalmozó In Touch az egész világra kiterjedően sugározza hittérítő műsorait. Huszein bukásáig azonban Irakba legfeljebb rövidhullámú rádióadókon tudták eljuttatni a "jó hírt", azaz az evangélium üzenetét. A cég lehetőségei "fenomenálisak" a háború utáni Irakban - nyilatkozta a Salonnak Don Black, a társaság alelnöke. "Egyik legfőbb célunk, hogy megfelelő módon juttathassuk el az igazságot az embereknek, ehhez mindenkinek joga van" - tette hozzá missziós tevékenységükre utalva.

A Bush kormányzat hivatalosan nem foglalt állást a térítőkkel kapcsolatban. Külpolitikai szakértők, mi több, mérsékelt vallási csoportok szerint azonban máris erőteljes keresztény fennhangjai vannak Bush demokratizálási terveinek. Amennyiben a kormányzat nem száll szembe a térítők kampányával, súlyos konfliktust provokálhat ki az iszlám világgal - írja a Salon.

Egymásnak ugrasztották a keresztényeket és a muzulmánokat

Pedig a múltban már számos figyelmeztetés érkezett. Lester Sumrall evangélikus lelkész 1982-ben indított térítő tévéadót Libanon izraeli megszállás alatt álló részében. Iszlámellenes kirohanásaival és a szélsőjobboldali keresztény falangisták támogatásával azonban súlyos konfliktust robbantott ki. Charles Kimball baptista lelkész és a Wake Forest egyetem hitoktatója szerint az evangelizáló csoportok nem vesznek tudomást arról, hogy a térségben már élnek keresztények.

Kimball szerint a muzulmánokkal békében együtt élő, akár kétezer éves múlttal rendelkező közösségek életét is veszélyeztethetik a térítő mozgalom vezetőinek Mohamedet leterroristázó, az iszlámot gonosz vallásnak nevező nyilatkozatai. Erre utal az is, hogy a Déli Baptista Gyűlés egy másik térítő missziójának iszlám országokban szolgálatot teljesítő tagjai levélben fordultak a szervezet vezetéséhez, hogy meggondolatlan nyilatkozataikkal ne sodorják veszélybe az "amúgy is feszült helyzetben, nehéz körülmények között dolgozó" misszionáriusokat.

Intő jel lehet három amerikai misszionárius tavaly decemberi meggyilkolása Jemenben. Bár a három férfi már vagy harmincöt éve teljesítette küldetését a terror elleni háborúban Amerikával szövetkező országban, az amerikai baptista vezetők iszlámellenes retorikáján felvadult muzulmánok hidegvérrel végeztek velük. Frank Graham egyik nevezetes kijelentése, melyben Mohamedet terroristának nevezte, Indiában robbantott ki öt napig tartó, véres áldozatokkal járó zavargásokat a helyi hinduk és muszlimok között.

Nem tudnak semmit Irakról

Az In Touch tájékozatlanságát jelzi, hogy Irakban a keresztények elnyomásáról beszél - írja a Salon.com. Tény, hogy Huszein jellemzően szekuláris diktatúrájában a vallásos emberek hátrányokat szenvedtek el, de ez egyrészt felekezetektől függetlenül történt, másrészt a 740 ezres keresztény közösség jellemzően békében élte életét. A keresztények még a diktatúra vezetésében is képviselték magukat, Tárik Aziz, a bukott rezsim miniszterelnök-helyettese is közéjük tartozott.

Bush hallgatása támogatás?

A fő gond, hogy az arrogáns hittérítőket a helyi lakosság gyakran az amerikai kormánnyal, üzenetüket az amerikai politikával azonosítja. Nehezen is lehetne különválasztani a kettőt, a magát újjászületett kereszténynek valló, mélyen vallásos Bush szoros kapcsolatban áll a déli baptisták neves képviselőivel. A szervezet elnöke legközelebb április 18-án tart nagypénteki szertartást a Fehér Házban, Jack Graham mondta Bush elnöki felavatóbeszédét is.

Ezek után nem valószínű, hogy akár Bush, akár az iraki átmeneti kormányzat vezetőjének kijelölt Jay Garner keresztülhúzná az elnök legfőbb támogatóinak elképzeléseit. Garner nem kívánt válaszolni a Salon megkeresésére.