Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Csád igényt tart a román nemzeti trikolorra

2001.11.16. 11:28
Kapcsolódók (1)
Négy országnak is piros-sárga-kék színkombinációjú a zászlaja hasonló, függőleges elhelyezésben. Ezek közül Csád Köztársaság és Románia zászlaja egyforma: a körülötte kialakult vita az ENSZ fórumaira jutott. A román hatóságok azért vizsgálják jelenleg a jogi kérdést, mert nem szeretnék, ha országuk elveszítené zászlaját.

Románia 1821 óta használja a piros-sárga-kék színkombinációt nemzeti zászlóként, a kommunista rendszerben címer volt középen. A lobogó az 1989-es forradalom után nyerte el végleges formáját: eltűnt a zászlóról a címer azt jelképezvén, hogy a decemberi utcai harcokban kitűzött zászlókról kivágták a kommunista szimbólumot. Az új alkotmányban törvényesített zászló azonban tökéletesen megegyezett az afrikai köztársaság lobogójával.

Négy ország osztozik a színeken

Román paraszt nemzeti szalaggal
A világon egyébként összesen négy ország használja a piros-sárga-kék színkombinációt: Románián és Csádon kívül Moldova Köztársaság és Andorra, az utóbbi országok azonban címerüket is feltüntetik a lobogón. Egyébként Budapest város zászlója is piros-sárga-kék.

A román hatóságok a zászló elvesztésétől félnek

A Ziua napilapnak névtelenül nyilatkozó moszkvai csádi nagykövetség egyik munkatársa szerint a vita a két ország között már 1990 elején elkezdődött: "Miután a kommunista jelképek eltűntek a román zászlóról, jeleztük a problémát az ENSZ jogi osztályának, ám Románia azzal érvelt, hogy a sárga szín az ő zászlajukon más árnyalatú". Az ügy mintha elfelejtődött volna, ám a román külügyi hatóságok a héten újra elkezdték vizsgálni. Mint azt a román napilapnak mondták, egy olyan jogi vita kirobbanását szeretnék megelőzni, mely a román zászló elvesztéséhez is vezethet.

Csád történelme

Csádi lovas nemzeti színű ruhában
Az interneten található információk alapján a francia gyarmatország, Csád 1958-ben önálló köztársasággá vált Franciaországon belül, 1960. augusztus 11-én elnyerte függetlenségét, de rögtön kitört egy polgárháború is. A kék-sárga-piros színkombinációt 1958 óta használja zászlaján.

A honlapon található információ szerint a csádi lobogó a francia kék-fehér-piros és a pánafrikai zöld-sárga-piros színek keverékéből született. A hivatalos magyarázat szerint a kék az eget, mezőgazdaságot, reményt és az ország déli részét jelképezi. A sárga a sivatagos észak és a nap jelképe. A piros pedig a jólét, az egység és a polgárok áldozatkészségének szimbóluma. A zászlót hivatalosan 1959. november 6-án fogadták el.

A román trikolórt az alkotmány szabályozza

A román trikolórt az alkotmány 12. paragrafusa szabályozza: az ország nemzeti színei a kék, a sárga és a piros. A zászló kitűzéséről szóló törvény azonban a színek árnyalatát is meghatározza: kékből kobalt, sárgából króm, míg pirosból a vermut árnyalatot kell használni.

Nincs veszélyben a magyar zászló
A teljesség igénye nélkül megjegyezzük, hogy a magyar zászló színeit tartalmazza az olasz és a mexikói zászló is. Jogi vitáról itt azonban szó sem lehet: a magyar zászló színei vízszintesen, egymás alatt helyezkednek el a lobogón, az olaszé függőlegesen, egymás után, míg a mexikóinak közepén ott van a címer is.