Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Fico: Csáky ne bántsa Szlovákiát

2008.09.29. 13:04
"Érinthetetlen tabuhoz" nyúlt a szlovák politikusok és a sajtó szerint Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke, aki az autónimáról beszélgetett Tőkés Lászlóval.

Robert Fico szlovák kormányfő hétfőn újságírók előtt felszólította Csáky Pált, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökét, hogy "ne bántsa Szlovákiát" és autonómia-felvetéseivel "a szlovák-magyar kapcsolatokban se tegyen kárt".

Szlovákiában Csákyt éles bírálatok érik, mert a hét végén Dunaszerdahelyen egy nem hivatalos találkozón Tőkés László püspökkel, az Európai Parlament képviselőjével az autonómia intézményéről is beszélt. Noha Csáky szerint a kérdésről csak elméleti szinten esett szó, a szlovákiai sajtó értelmezése szerint Csáky "érinthetetlen tabuhoz" nyúlt.

"Semmi kétség nem fér ahhoz, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok minőségének tekintetében az MKP elnöke és pártja szélsőséges vezetése jelenti a legnagyobb veszélyt" - idézte a TASR hírügynökség Ficót, aki szerint Csáky azért tesz ilyen kijelentéseket, mert az MKP nem tagja kormánynak, s mert ellenzéki pártként "mély elszigeteltségbe" került.

"Erre az állapotra az MKP-nak magának kellene keresnie a megoldást" - mondta a szlovák kormányfő, aki szerint "a legérzékenyebb kérdéseket érintő állásfoglalásában az MKP most a lehető legrosszabb választ adta".

A hétfői kormányülést követő sajtótájékoztatóján Robert Fico ismételten kifogásokat emelt az ellen, hogy az MKP "etnikai elvek nyomán szerveződő" pártként van jelen a szlovákiai közéletben, de, mint mondta, a pártot ennek ellenére is tiszteletben tartja, mivel az MKP "a nyilvánosság bizonyos mértékű támogatását élvezi".

Ezzel együtt azonban úgy ítéli meg, hogy a schengeni rendszer keretei között ilyen témával előállni "közönséges provokáció", nyilván a figyelem felkeltésének szándékával teszik, mert ha ezt sem tennék "azt se tudnánk, hogy az MKP létezik" - mondta Robert Fico.

Az autonómia helyett inkább az önkormányzatiság fogalmát emlegető Csáky arról beszélt, hogy 2004-ben, amikor a szlovák kormány miniszterelnök-helyettese volt, elkészült egy tervezet, amely felvázolta pártja idevágó elképzeléseit. Ez egyfajta "kisebbségi parlamentre" vonatkozó elképzelést is tartalmazott, a "parlament" fölött a szlovák parlament gyakorolta volna a törvényességi felügyeletet.

Csáky elmondása szerint a tervezet sorsa már a tárcaközi egyeztetés során reménytelenné vált, de mint az MTI-nek vasárnap elmondta: a dokumentumot tanulmányozásra felajánlotta Tőkésnek.

Bugár Béla, az MKP parlamenti képviselője, a párt korábbi elnöke már vasárnap elmarasztalta utódját, Csáky Pált, kinek lépését kártékonynak ítélte meg, s bírálta, hogy a - testületi szentesítést nem élvező - gyakorlatilag nem is létező dokumentumról beszélt. Bugár szerint ostobaság az autonómia "rémével" riogatni a szlovákokat, most, amikor a magyar iskolák állami támogatásának elmaradása és a magyar tankönyvekben kötelezően szlovákul írandó helységnevek ügye az igazi gond.

Mint az várható volt, a hétfőn megjelent szlovákiai lapok egybehangzóan bírálják Csákyt. A liberális SME szerint Csáky "megbirizgálta a tabut", darázsfészekbe nyúlt. Mint írja, Csáky a Magyarországon működő kisebbségi önkormányzatok modelljére alapozta elképzeléseit.

Az üggyel több írásban is foglalkozó SME jegyzetírója megállapítja: lám, mégis teljesül az MKP radikalizálódását áhítók álma, aminek most nem csak (a magyarellenes) Ján Slota örülhet, hanem mindazok, akiknek a szenvedélyek belobbantására alkalmas, "gyúanyag" eddig nem került a kezük ügyébe. Az autonómia, mint elv, amolyan "se jó, se rossz", a "kisebbségi parlament" felvetése viszont értelmetlen, mert ez alkalmas arra, hogy új elixírrel töltse föl azokat, akik harci dühükkel "palástolják haszontalanságukat".

Hasonlóképpen nem kíméli Csákyt az Új Szó sem. A lap szerint Csáky ismét lovat adott Slota alá, akinek pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) nagyobb támogatottságot élvez, mint az MKP és maga Csáky, akit eddigi (szlovák) szövetségesei sem csak a magyarsága miatt kerülnek, "hanem azért, mert szava hiteltelen, (ő maga) avatatlan és csapodár, mint egy könnyűvérű céda" - olvasható a lapban.

Az MKP hétfőn az MTI pozsonyi irodájához is eljuttatott sajtóközleményben reagált, amelyben "avatatlannak és félrevezetőnek" nevezte a SME közléseit. Egyszersmind emlékeztetett, hogy Tőkés László és Csáky Pál dunaszerdahelyi találkozása "nem hivatalos találkozó" volt, melynek során "a romániai és a szlovákiai közélet kérdéseit elemezték", és arról a törvénytervezetről is beszéltek, amelyet Csáky miniszterelnök-helyettesi hivatala annak idején a szlovák kormány programnyilatkozatában előirányzottaknak megfelelően dolgozott ki. Ez a kormány Nemzetiségi Tanácsának a jogállását volt hivatott megerősíteni, továbbá a kisebbségi kultúrák finanszírozásának új modelljét vázolta fel.

"A törvénytervezet az önkormányzatok művelődési- és oktatási jogköreinek kiszélesítéséről szólt, abban az autonómiáról semmilyen módon nem esett említés" - tudatta az MKP.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!