Kínzások, gyilkosságok a titkos csecsen börtönökben?

2006.05.15. 20:22
Felszólította egy nemzetközi emberi jogi szervezet az Európa Tanács (ET) jogi bizottságának vezetőjét, aki az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) állítólagos titkos európai fogdái ügyében vizsgálódik, hogy járjon utána azoknak a "bizonyítékoknak", miszerint Csecsenföldön titkos börtönökben illegálisan tartanak fogva csecseneket, és kínzásnak vetik alá őket.

A bécsi székhelyű Nemzetközi Helsinki Szövetség nyílt levélben kérte a svájci Dick Martytól a - jogvédő szervezet szerint - csecsen tisztségviselők és orosz biztonsági erők által működtetett, csecsenföldi "titkos börtönök létének" kivizsgálását. Aaron Rhodes, a helsinki szövetség ügyvezető igazgatója azt állította, hogy "kínzások, sőt gyilkosságok" történnek az "illegális titkos börtönökben".

"Ezek a létesítmények ellentétesek az orosz törvényekkel, valamint Oroszországnak az Európai Emberi Jogi Egyezmény, valamint a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya aláírójaként vállalt kötelezettségeivel" - olvasható a jogvédő szervezet hétfői levelében.

Elismerve, hogy az ügynek nincs köze a CIA által elkövetett állítólagos visszaélésekhez, az emberi jogi szervezet írásában rámutatott arra, hogy az Oroszországgal szemben megfogalmazott vádaknak éppúgy aggodalmat kellene kiváltaniuk az Európa Tanácsban, mint az amerikai titkosszolgálat állítólagos kelet-európai titkos fogdáinak.

A helsinki szövetség a levélben emlékeztetett arra, hogy először januárban tájékoztatta Martyt a csecsenföldi jogsértésekről. Orosz hivatalos helyről tagadták, hogy a kaukázusi köztársaság börtöneiben az őrizetesek kínzásnak vagy bármilyen egyéb túlkapásnak lennének kitéve.  • Hírek
  • Személyi kölcsön