Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Kivégzési parancs a tévében

2006.07.27. 08:58
Az Emberi Jogok Európai Bírósága várhatóan csütörtökön dönt egy fiatal csecsen férfi eltűnéséről, akit előzőleg orosz biztonsági erők tartottak fogva. A Hadzsi-Murat Jandijev lelövésére vonatkozó parancsot tévéfelvétel örökítette meg. A parancsot kiadó tábornokot azóta kitüntették az Oroszország Hőse címmel.

Miközben a nemzetközi közösség, a világsajtó rendszeresen foglalkozik az amerikaiak guantanamói fogolytáborával, az ott történt (vagy nem történt) esetleges törvénytelenségekkel, addig viszonylag kevesebb szó esik arról, hogy mi történik a Kaukázus térségében elfogott csecsenekkel Oroszországban.

Kevés foglyot ejtenek az oroszok

Az orosz biztonsági erők ugyanis viszonylag ritkán ejtenek nagyszámú foglyot, ez jól látszik abból is, hogy például Samil Bászájevvel, az egyik legkönyörtelenebb hadúrral úgy végeztek, hogy a fejét utóbb külön kellett azonosítani a testétől.


Orosz különleges egységek törnek be a csecsenföldi Bumitba 1999-ben

Kivételes eset tehát, hogy bírói fórum döntsön egy eltűnt csecsen ügyében, márpedig most ez várható - persze nem Oroszországban, hanem az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Ez az első alkalom a BBC szerint, hogy a bíróság egy olyan ember ügyével foglalkozik, aki csecsenföldi orosz csapatokkal való "találkozása" után tűnt el. Hadzsi-Murat Jandijevet (Khadzi-Murat Yandiyev) még 1999-ben tartóztatták le, amikor az oroszok újra elfoglalták Csecsenföld fővárosát, Groznijt.

A tévéfelvétel

Jandijev sorsa ekkor pecsételődött meg: egy televíziós felvételen látható ugyanis, hogy egy orosz tábornok megparancsolja: lőjék le. Jandijev édesanyja ezután az Európai Bírósághoz fordult, miután szerinte a hatóságok nem megfelelően vizsgálták ki az ügyet.

A BBC megjegyzi azt is, hogy emberi jogi aktivisták szerint legalább ötezer ember tűnt el - és alighanem meg is halt - azóta, hogy a második csecsen fegyveres harc megkezdődött 1999-ben.

Jandijev esete azért különleges, mert az állítólagos kivégzési parancsot egy tévéfelvétel is megörökítette. A tévések ugyanis az orosz csapatokkal utaztak együtt, amikor azok egy csoport lázadót fogtak el egy csecsen faluban, ahol a gerillák meghúzódtak. Jandijev a felvételen terepruhában látható, amint sebesülten áll egy busz mellett.

"Lőjék le, a fenébe is!"

Egy orosz tábornok kérdezi ki őt a felvételen, majd az orosz megparancsolja: "Vigyék el, végezzenek vele, lőjék le, a fenébe is."

Jandijevet ezután elvezették, és azóta se látta őt senki. Jandijev anyja, Fatima Bazorkina, az elmúlt hat évet azzal töltötte a brit hírforrás szerint, hogy kiderítse: mi történt a fiával. Beperelte az orosz kormányt, hogy megsérti az Emberi Jogok Európai Konvencióját, azt állítva, hogy az oroszok csapatok megölték a fiát.

Az eset precedens értékű lehet, hiszen legalább 200 hasonló ügy vár elbírálásra. Az orosz hatóságok szerint nem volt formális parancs Jandijev kivégzésére, és nincs minden kétséget kizáró bizonyíték arra sem, hogy a férfi meghalt.

A tábornokot, aki az állítólagos kivégzést elrendelte, időközben előléptették és kitüntették az Oroszország Hőse címmel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?