Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A cseh tévések elfoglalták az igazgatóság épületét

2001.01.17. 15:18
A fellázadt cseh tévések szerda délben elfoglalták az intézmény igazgatósát, és a vezérigazgató helyét Ladislav Paluska pénzügyi igazgató foglalta el. Érveik szerint a lemondott Jirí Hodac ugyan meneszteni akarta Paluskát, erről hivatalos értesítést nem kapott, tehát továbbra is ő az igazgató. Vera Valterová, a személyzeti és jogi osztály igazgatója a rendőrséghez fordult.
A Cseh Televízió sztrájkoló alkalmazottai szerda délben megszállták az intézmény igazgatóságát. A vezérigazgató helyét Ladislav Paluska pénzügyi igazgató foglalta el - közölte Martin Schmarcz, a fellázadt alkalmazottak válságtörzsének szóvivője.

"Abban a helyzetben, amikor a televíziónak nincs igazgatója, és nincs senki, aki bármiféle irattal hitelesen igazolni tudná, hogy megbízták az intézmény vezetésével, a televíziót a törvény szerinti helyettes, a pénzügyi igazgató irányítja" - indokolta meg a sztrájkolók lépését a szóvivő. Leszögezte: Paluskát Jirí Hodac volt vezérigazgató ugyan meneszteni akarta, de ő eddig nem kapta meg az erről szóló hivatalos értesítést. Tehát ő jogosult a televízió ideiglenes vezetésére - mondta.

Vera Valterová, a személyzeti és jogi osztály igazgatója, akit Hodac bízott meg az intézmény vezetésével, kijelentette: a rendőrséghez fordult.

Patthelyzet a törvényhozásban és a tévében

Mint arról korábban beszámoltunk, hétfő éjjel semmiféle eredményt nem hoztak a tárgyalások, a tévé vezetése és a fellázadt szerkesztőket képviselő szakszervezetek között, amelyen részt vett több miniszter is. A fellázadt televíziósok továbbra is azt követelték, hogy távozzon az intézményből Jana Bobosíková, a hírszerkesztőség igazgatója, valamint Jindrich Beznoska, pénzügyi igazgató, akiket még Jirí Hodac, volt vezérigazgató nevezett ki.

A Cseh Televízió hétfőn levetített egy riportot, amelyből kiderült, hogy a parlament által már feloszlatott tévétanács néhány tagja Hodác kinevezése előtt többször egyeztetett egyes polgári demokrata és szociáldemokrata politikusokkal, illetve a későbbi új vezetőkkel. Az érintettek azt állították, hogy azok magánbeszélgetések voltak. A patthelyzet továbbra is áll a prágai köztévé körül, mert a törvényhozás által elfogadott törvény szerint továbbra is az alsóház kezében maradna döntés a televíziós tanács tagjairól, amit azonban a szenátus elvet, és várhatóan nem szavazza meg a jogszabályt.