Gerzson
-3 °C
3 °C

A cseh kormányfőjelölt legalizálná a könnyűdrogokat

2005.04.22. 09:27
A megbukott cseh kormányfő, Stanislav Gross lehetséges utódja, Jirí Paroubek elvben nem ellenezné könnyűdrogok legalizálását, sőt egyetért a kegyes halál esetleges intézményesítésével is. A cseh kereszténydemokraták viszont további szigorításokat akarnak.
Jirí Paroubek cseh kormányfőjelöltet nem zavarná, ha az állam megértőbben viszonyulna az úgynevezett könnyűdrogokhoz, s egyetért a kegyes halál esetleges intézményesítésével is.

"Valószínűleg néhány könnyű drog esetében megfontolhatnám, hogy érdemes lenne őket legalizálni. Úgy vélem, hogy nincs olyan nagy különbség az alkohol és mondjuk a marihuána között" - jelentette ki Paroubek csütörtökön este a Frekvence 1 országos kereskedelmi rádiónak adott interjújában. Megjegyezte azonban, hogy nincs teljesen egyértelmű álláspontja ebben a kérdésben.

A cseh balközép kormány, amelyben Paroubek a regionális fejlesztési tárcát vezeti, ugyanakkor még tavaly az év vége előtt úgy döntött, hogy szigorúbban fog fellépni a könnyű drogok ellen. Csehországban ezek közül leginkább a marihuána és az ecstasy van elterjedve. A kormány ezzel összefüggésben új nemzeti drogellenes stratégiát is kidolgozott.

Kereszténydemokrata nem

A kábítószerek elleni szigorúbb fellépést leginkább a cseh kereszténydemokraták támogatják, míg a többi politikai párt szabadabban kezeli a kérdést.

Egy európai tanulmány szerint Csehország kontinensünk azon állami közé tartozik, amelyekben a fiatalok körében a leginkább elterjedt az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a drogfogyasztás. Felmérések szerint például a 16 éves csehek 44 százaléka már kipróbálta a marihuánát. A kemény drogok fogyasztása mindamellett csökken.

A kegyes halál, az eutanázia a jelenlegi cseh jogi szabályozás szerint gyakorlatilag gyilkosságnak számít, s elméletileg akár életfogytiglani börtönnel is büntethető. A parlament előtt lévő új törvényjavaslat azonban már maximum hat évben szabná meg a büntetés nagyságát. "Rettenetesen nehéz dolog. Szükséges azonban megértéssel kezelni ezt is" - válaszolta Paroubek a rádió kérdésére.

Gross megy

A Stanislav Gross vezette eddigi balközép cseh kormány várhatóan hétfőn nyújtja be lemondását. A koalíció megállapodása szerint Jirí Paroubek szociáldemokrata politikus lesz az új kormányfő.