Auguszta
-4 °C
2 °C

Köztisztviselőt vertek össze a cseh rendőrök május elsején

2006.05.02. 15:04
Az idei május elsején kommunisták és szélsőjobbosok vívtak utcai csatát Csehországban. Az összecsapásoknak a rendőrök vetettek véget, akik még egy magas rangú tisztviselőnőt is összevertek.

Összeverte egy rendőr a csehországi zöld párt egyik, a cseh fővárosban május elsején rendezett neonáci fölvonulás elleni tiltakozásban részt vevő képviselőjelöltjét, a jelenlegi kormány egy magas rangú tisztségviselőjét, jelentette be kedden a párt szóvivője.

Beszólt, megverték

Katerina Jacques-ot, aki második helyen szerepel a június 2-3-i cseh parlamenti választásokra készülő zöldek listáján, 11 és 12 éves gyermeke szeme láttára a földre lökte és ütlegelte egy rendőr. A 34 éves képviselőjelöltnek - aki a cseh kormány emberi jogi és esélyegyenlőségi hivatalának igazgatói tisztét is betölti - az ütések nyomán zúzódások keletkeztek a hátán és a hasán, és karcolások az arcán.

A szenvedő fél a Lidové Noviny című cseh lapnak az esetről azt mondta, rászólt a neonáci fölvonulás ellen tiltakozó csoportra felügyelő egyik rendőrre, hogy ne lökdösse, aki erre megverte. A rendőrség ezután előállította a nőt, hat órán át tartották fogva egy prágai rendőrőrsön, ahol tovább bántalmazták. Jacques elmondta, hogy a rendőr és társai mindvégig szidalmazták, gúnyolták.

A belügyminiszter bocsánatot kért

Martin Bursik, a cseh Zöldek vezetője hevesen tiltakozott a rendőrség eljárása ellen. "A rendőrség oly buzgón védelmezi (jobboldali) szélsőségesek engedélyezett tüntetését, hogy közben elnyomja a velük egyet nem értők békés tiltakozását" - mondta. A rendőrség közleményben úgy írta le a történteket, hogy a képviselőjelölt magatartásával megzavart egy békés tüntetést. A rendőrség szerint az intézkedő rendőr törvényesen alkalmazott kényszerítő intézkedést a politikusnővel szemben.

Frantisek Bublan cseh belügyminiszter személyesen bocsánatot kért Katerina Jacques-tól, vizsgálatot rendelt el az ügy feltárására, s kilátásba helyezte az intézkedő - az eljárás tartamára állásából fölfüggesztett - rendőr elbocsátását.

A cseh zöld párt képviselőire, amely a fölmérések szerint éppen átugorná az ötszázalékos parlamenti küszöböt, mind a kormányzó szociáldemokratáknak, mind az ellenzéki konzervatív Demokratikus Polgári Pártnak (ODS) szüksége lehet a kormányalakításhoz.

A május elseje a cseheknél a magyarországinál harcosabb jelenetekkel tarkított volt. Kommunista és szélsőjobboldali aktivisták dobálták meg egymást Prágában. A tüntetőket százötven rohamrendőr és két páncélos választott el egymástól.