Alfréd
-2 °C
2 °C

Megszűnnek a brit utasellenőrzések

2001.08.07. 15:27
Csütörtöktől megszűnnek Csehországban a nagy politikai vihart kavart brit repülőtéri utasellenőrzések. A britek a főként roma származású menekültek kiszűrését remélték a közös megállapodással létrejött rendszertől, a cseh külügyminisztérium pedig azt akarta elkerülni, hogy London vízumkényszert vezessen be Csehországgal szemben. A csehek nagy része által rasszistának tartott gyakorlat miatt a csehországi roma vezetők az Európai Unióhoz fordultak.
A prágai repülőtéren csütörtöktől megszűnnek a brit utasellenőrzések - jelentette be Jan Kavan cseh külügyminiszter kedden Prágában.

Július közepe óta 120 embert "szűrtek ki" a britek

A brit bevándorlási hivatal tisztviselői július 18-a óta ellenőrizték a ruzynei repülőtéren a szigetországba utazókat.A három hét alatt mintegy 120 személytől, döntő többségükben romáktól, tagadták meg a Nagy-Britanniába való utazást. Kavan szerint az ellenőrzések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, mert jelentősen csökkent a szigetországban politikai menedéket kérő csehek száma. Míg az intézkedés előtti három héten 210-en kértek menedéket, addig az elmúlt három héten csupán 12-en - mondta a külügyminiszter.

Közös megállapodás

Az ellenőrzésekre a cseh és a brit kormány februári megállapodása alapján került sor. London azt várta az intézkedéstől, hogy az csökkenti a szigetországban menedéket kérő cseh állampolgárok számát, míg Prága így próbálta elkerülni, hogy a britek beváltsák fenyegetéseiket és vízumkényszert vezessenek be a cseh állampolgárok számára.

Rasszista britek?

Az intézkedés hatalmas politikai vihart kavart Csehországban. A sajtó és az emberjogi szervezetek nyíltan romaellenesnek, rasszistának minősítették az "utasszűrést". Václav Klaus és Petr Pithart ellenzéki politikusok azt állították, hogy a brit bevándorlási hivatalnokok prágai tevékenysége sérti Csehország szuverenitását. Felmérések szerint a cseh lakosság 70 százaléka ellenezte az ellenőrzéseket. Ugyanakkor 60 százalékuk elismerte, hogy a romák nyugati országokba való kivándorlása komoly problémát jelent mind a két fél számára. A csehországi cigányok vezetői kedden az Európai Unióhoz fordultak, hogy segítsen megszűntetni a gyakorlatot.

A bírálatokat mind a cseh, mind a brit kormány visszautasította, hangoztatva, hogy az intézkedés nem irányult a romák ellen, és teljesen törvényes volt.