Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új törvény a cseh tévétanács választására

2001.01.02. 20:08
Pavel Rychetsky miniszterelnök-helyettes és igazságügy-miniszter szerint a kabinet nem kíván beavatkozni a televíziós válságba, de minden erejével azon van, hogy olyan megoldás szülessen, amely megakadályozza, hogy a helyzet társadalmi válságba torkolljon. A kulturális tárca által előterjesztett törvényjavaslat szerint ezentúl nem a képviselőház, hanem több testület együtt választaná a televíziós tanácsot.
"Bár a kormánynak nincs joga beavatkozni a Cseh Televízió ügyeibe, olyan békéltető megoldást keresünk, amely megakadályozná, hogy a helyzet ne fokozódjon össztársadalmi válsággá, amely akár előrehozott választásokhoz is vezethet" - jelentette ki Pavel Rychetsky miniszterelnök-helyettes és igazságügy-miniszter szerint a kabinet nem kíván beavatkozni a televíziós válságba abban az interjúban, amelyet a Hospodárské Noviny című prágai napilap keddi kiadása közöl. Rychetsky szerint a közszolgálati televízió esete jelenleg "már olyan politikai jelleget öltött, amely meghaladja a Cseh Televízióról szóló törvény kérdését. A kormány ezt már előkészítette az új törvényjavaslatban. Ez már figyelembe veszi a kialakult helyzetet is. Az új törvény elfogadásával megszűnne az eddigi tanács megbízatása, s a képviselőház az új szabályok alapján új televíziós tanácsot választana" - szögezte le Rychetsky. Megjegyezte, hogy az Európai Unió szilárd demokráciának tekinti Csehországot, s az esetleges idő előtti választások az országot kirekeszthetnék az uniós bővítés jelöltjeinek első köréből.

Az új törvény szerint nem a képviselőház választaná a tévétanácsot

Pavel Dostál kultuszminiszter a Právo című lap keddi számában elmondta, hogy az általa vezetett tárca által kidolgozott törvényjavaslat megszüntetné az eddigi gyakorlatot, amelynek alapján a Cseh Televízió tanácsának összes tagját a képviselőház választotta a politikai pártok javaslatai alapján. A jövőben a tagok egyharmadát a képviselőház, egyharmadát a szenátus, egyharmadát pedig az államfő jelölné a tanácsba, mégpedig a szakmai szervezetek, érdekképviseletek és civil szervezetek javaslatai alapján. "Ez megakadályozná azt, hogy a tanács egyoldalúan a politikai pártok érdekeit képviselje" - véli Dostál.

Ma találkoztak a pártok vezetői

A Milos Zeman vezette kormány szerdán tárgyal a Cseh Televízióról szóló új törvényről, amelyet pénteken a képviselőház rendkívüli ülésén vitatnak meg. Václav Klaus parlamenti elnök meghívására ma találkoztak a parlamenti pártok vezetői, de nem sikerült közös nevezőre jutniuk a cseh tévé ügyében.

A két kisebb ellenzéki párt elnökei szerint a megoldás alapfeltétele az új vezérigazgató távozása és a Cseh Televízió Tanácsának leváltása. Milos Zeman viszont a megoldást a televízióról szóló új törvény gyorsított eljárásban való elfogadásában látja. A szociáldemokrata párt vezetőségének álláspontját, miszerint Jiri Hodac vezérigazgatónak távoznia kell.

A szakszervezetek a sztrájkolók mellett

A két legnagyobb csehországi szakszervezeti központ - a Cseh-és Morvaországi Szakszervezeti Szövetségek Konföderációja (CMKOS) és az Önálló Szakszervezetek Társulása (ASO)- keddi közös vezetőségi ülésén teljes támogatásáról biztosította a sztrájkoló tévéseket és követelik Jirí Hodac haladéktalan leváltását, mert felelős a közszolgálati intézményben kialakult törvénytelen helyzetért és káoszért.

A prágai 4. kerületi bíróság kedden a beadvány formai hibáira hivatkozva elutasította Hodac keresetét, hogy bírósági ítélettel rendelje el a hírszerkesztőség kiürítését, mert azt a szerkesztők jogtalanul megszállva tartják. A következő napokban így aligha lehetséges, Hodac a rendőrség segítségével távolítsa el a sztrájkoló alkalmazottakat az épületből. Falbr szakszervezeti vezető is hangsúlyozta: a televízióban sztrájk van, s ezért a hatósági közbelépés a nemzetközi előírások megsértése lenne. Az igazgatónak is meg kell szüntetnie a hírszerkesztőség blokádját, s lehetővé kell tennie, hogy az alkalmazottak szabadon használhassák a vécéket és a mosdókat. Ezt szilveszter délután óta az igazgató utasítására az intézmény biztonsági szolgálata akadályozza.

A regionális stúdiók is a tüntetők mellett

Kedden a két legnagyobb regionális szerkesztőség, a brünni és az ostravai is csatlakozott a sztrájkolókhoz. A televízió műsora nem szakadt meg, de a képernyőn állandóan látható a "sztrájk" felirat, s a bemondók pedig piros-fehér kokárdát viselnek. A televízió egyik kedd délutáni élő műsorában az államfő felesége, Dagmar Havlová is támogatásáról biztosította a sztrájkolókat. ,,Örülök, hogy meghívtak, mert így lehetőségem nyílt arra, hogy támogatásomról biztosítsak mindenkit, aki a Cseh Televízió függetlenségéért harcol" jelentette ki Havlová, miközben nézők szeme láttára a ruhájára tűzte a sztrájkolók piros-fehér kokárdáját.