Új törvény a cseh tévétanács választására

2001.01.02. 20:08
Pavel Rychetsky miniszterelnök-helyettes és igazságügy-miniszter szerint a kabinet nem kíván beavatkozni a televíziós válságba, de minden erejével azon van, hogy olyan megoldás szülessen, amely megakadályozza, hogy a helyzet társadalmi válságba torkolljon. A kulturális tárca által előterjesztett törvényjavaslat szerint ezentúl nem a képviselőház, hanem több testület együtt választaná a televíziós tanácsot.
"Bár a kormánynak nincs joga beavatkozni a Cseh Televízió ügyeibe, olyan békéltető megoldást keresünk, amely megakadályozná, hogy a helyzet ne fokozódjon össztársadalmi válsággá, amely akár előrehozott választásokhoz is vezethet" - jelentette ki Pavel Rychetsky miniszterelnök-helyettes és igazságügy-miniszter szerint a kabinet nem kíván beavatkozni a televíziós válságba abban az interjúban, amelyet a Hospodárské Noviny című prágai napilap keddi kiadása közöl. Rychetsky szerint a közszolgálati televízió esete jelenleg "már olyan politikai jelleget öltött, amely meghaladja a Cseh Televízióról szóló törvény kérdését. A kormány ezt már előkészítette az új törvényjavaslatban. Ez már figyelembe veszi a kialakult helyzetet is. Az új törvény elfogadásával megszűnne az eddigi tanács megbízatása, s a képviselőház az új szabályok alapján új televíziós tanácsot választana" - szögezte le Rychetsky. Megjegyezte, hogy az Európai Unió szilárd demokráciának tekinti Csehországot, s az esetleges idő előtti választások az országot kirekeszthetnék az uniós bővítés jelöltjeinek első köréből.

Az új törvény szerint nem a képviselőház választaná a tévétanácsot

Pavel Dostál kultuszminiszter a Právo című lap keddi számában elmondta, hogy az általa vezetett tárca által kidolgozott törvényjavaslat megszüntetné az eddigi gyakorlatot, amelynek alapján a Cseh Televízió tanácsának összes tagját a képviselőház választotta a politikai pártok javaslatai alapján. A jövőben a tagok egyharmadát a képviselőház, egyharmadát a szenátus, egyharmadát pedig az államfő jelölné a tanácsba, mégpedig a szakmai szervezetek, érdekképviseletek és civil szervezetek javaslatai alapján. "Ez megakadályozná azt, hogy a tanács egyoldalúan a politikai pártok érdekeit képviselje" - véli Dostál.

Ma találkoztak a pártok vezetői

A Milos Zeman vezette kormány szerdán tárgyal a Cseh Televízióról szóló új törvényről, amelyet pénteken a képviselőház rendkívüli ülésén vitatnak meg. Václav Klaus parlamenti elnök meghívására ma találkoztak a parlamenti pártok vezetői, de nem sikerült közös nevezőre jutniuk a cseh tévé ügyében.

A két kisebb ellenzéki párt elnökei szerint a megoldás alapfeltétele az új vezérigazgató távozása és a Cseh Televízió Tanácsának leváltása. Milos Zeman viszont a megoldást a televízióról szóló új törvény gyorsított eljárásban való elfogadásában látja. A szociáldemokrata párt vezetőségének álláspontját, miszerint Jiri Hodac vezérigazgatónak távoznia kell.

A szakszervezetek a sztrájkolók mellett

A két legnagyobb csehországi szakszervezeti központ - a Cseh-és Morvaországi Szakszervezeti Szövetségek Konföderációja (CMKOS) és az Önálló Szakszervezetek Társulása (ASO)- keddi közös vezetőségi ülésén teljes támogatásáról biztosította a sztrájkoló tévéseket és követelik Jirí Hodac haladéktalan leváltását, mert felelős a közszolgálati intézményben kialakult törvénytelen helyzetért és káoszért.

A prágai 4. kerületi bíróság kedden a beadvány formai hibáira hivatkozva elutasította Hodac keresetét, hogy bírósági ítélettel rendelje el a hírszerkesztőség kiürítését, mert azt a szerkesztők jogtalanul megszállva tartják. A következő napokban így aligha lehetséges, Hodac a rendőrség segítségével távolítsa el a sztrájkoló alkalmazottakat az épületből. Falbr szakszervezeti vezető is hangsúlyozta: a televízióban sztrájk van, s ezért a hatósági közbelépés a nemzetközi előírások megsértése lenne. Az igazgatónak is meg kell szüntetnie a hírszerkesztőség blokádját, s lehetővé kell tennie, hogy az alkalmazottak szabadon használhassák a vécéket és a mosdókat. Ezt szilveszter délután óta az igazgató utasítására az intézmény biztonsági szolgálata akadályozza.

A regionális stúdiók is a tüntetők mellett

Kedden a két legnagyobb regionális szerkesztőség, a brünni és az ostravai is csatlakozott a sztrájkolókhoz. A televízió műsora nem szakadt meg, de a képernyőn állandóan látható a "sztrájk" felirat, s a bemondók pedig piros-fehér kokárdát viselnek. A televízió egyik kedd délutáni élő műsorában az államfő felesége, Dagmar Havlová is támogatásáról biztosította a sztrájkolókat. ,,Örülök, hogy meghívtak, mert így lehetőségem nyílt arra, hogy támogatásomról biztosítsak mindenkit, aki a Cseh Televízió függetlenségéért harcol" jelentette ki Havlová, miközben nézők szeme láttára a ruhájára tűzte a sztrájkolók piros-fehér kokárdáját.  • Tippek
  • Hírek