Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

A cseh külügyminiszter betegágyáról mentette meg a kormányt

2004.04.22. 15:50
Speciális, mozgatható betegágyról adta le csütörtökön szavazatát a cseh képviselőházban egy kulcsfontosságú adótörvény ügyében Cyril Svoboda, cseh kormányfő-helyettes és külügyminiszter, aki az általános vélemény szerint ezzel megmentette a prágai hárompárti kormányt.
A 47 éves kereszténydemokrata politikus, aki a múlt héten súlyos autóbalesetet szenvedett Dél-Morvaországban és komoly hátgerincműtétnek vetette alá magát, a szavazás miatt helikopteren Brünnből Prágába vitette magát, majd ágyban fekve várta ki a parlamentben a szavazás időpontját.

A szociáldemokrata-kereszténydemokrata-liberális kormánykoalíciónak a 200 tagú testületben csupán 101 képviselője van, ami a lehető legkisebb többség. Ha Svoboda hiányzott volna, s az ellenzék sorai teljesek lettek volna, akkor a szavazást a koalíció elveszíti. Vladimír Spidla miniszterelnök pedig már korábban jelezte: ha az adótörvényt nem sikerül elfogadtatni, akkor lemond, s vele távozik a kormány is.

A cseh közvélemény nemigen búsult volna, mert a héten közzétett felmérések szerint a megkérdezettek mintegy fele a kormány távozását, s előrehozott választásokat akar. A kormányzat teljesítményével pedig csak az emberek alig ötöde elégedett.

Az adótörvényről szóló szavazás végül is nem volt annyira drámai, mint az előzőleg mutatkozott. A teremben csak 184 képviselő jelent meg, s ebből a 101 kormánypárti honatya megszavazta a törvényt, míg az ellenzék 83 képviselője elutasította. Ezzel a képviselőház felülvizsgálta Václav Klaus államfő elutasító álláspontját is, s ezután Klausnak már alá kell írnia a törvényt.

Svobodát egyébként a parlamentből a szavazás után egy prágai kórházba szállították, ahol a továbbiakban kezelni fogják. Több ellenzéki honatya, s a sajtó egy része is úgy vélte, hogy a beteg Svoboda Prágába szállítása egészségügyi szempontból kockázatos, s ráadásul drága is volt. Stanislav Gross belügyminiszter elmondta: a szállítást a belügy a pilóták gyakorló repülésének minősítette, ahogy az ilyen esetekben máskor is szokásos, s az egész mintegy 100 ezer koronába került. A prágai költségeket - néhány tízezer korona - Svoboda pártja állja. Spidla ugyanakkor azt állította, hogy minden a legnagyobb rendben volt.