Huba
19 °C
33 °C

Megbüntették Csíkszereda magyar polgármesterét

2005.08.12. 15:05
A Steaua és a Csíkszereda jégkorongcsapata után a székelyföldi város polgármesterét is százharminc euróra büntette az Országos Diszkriminációellenes Tanács. Ráduly Róbert tizenhárom álláshelyet hirdetett meg, és a jelentkezőknek kötelezővé tette a magyar nyelv ismeretét.

"Eddig is megköveteltem, hogy tudjanak magyarul a polgármesteri hivatal dolgozói, ezután is megkövetelem" - nyilatkozta az Indexnek Ráduly Róbert, a székelyföldi Csíkszereda polgármestere, akit pénzbírsággal sújtott a két és fél éve alakult Országos Diszkriminációellenes Tanács.

#alt#
Raduly Róbert (Forrás: sapientia.siculorum.ro)

Nem kapott értesítést

Az RMDSZ-es polgármestert azért jelentették fel, mert egy tizenhárom munkahelyet tartalmazó álláshirdetésben kötelezővé tette a jelentkezőknek a magyar nyelv ismeretét. Emiatt ötmillió régi lejre, körülbelül százharminc euróra (32 500 forint) büntették, bár a július 22-i döntésről a mai napig nem kapott hivatalos értesítést.

"Egy olyan városban, ahol a lakosság 84 százaléka magyar, a tágabb környezetben még magasabb ez az arány, nem intézhetik olyan emberek a polgárok ügyeit, akik nem beszélik a többség nyelvét" - mondta Ráduly.

Középiskolásokat vertek

A tősgyökeres csíkszeredai románok általában beszélik a magyar nyelvet, de az elmúlt években, évtizedekben beköltözők többsége nem tud és nem is akar megtanulni magyarul. A helyiek szerint többen dacból nem értik a magyar szót, némelyek nyilvánosan hencegnek is vele. A városban emiatt incidensek nem voltak, a hetvenöt százalékban magyar Sepsiszentgyörgyön viszont román fiatalok egy csoportja május végén középiskolásokat vert meg, többek között azért, mert magyarul beszéltek.

Külön kell választani azokat az állásokat, amelyek közvetlen kapcsolattartást feltételeznek a polgárokkal, és azokat, amelyek nem, nyilatkozta azErdélyi Krónikának Asztalos Csaba, a tanács elnöke, aki egyébként párttársa Rádulynak. Asztalos egyébként a pénzbírságot indokolatlannak tartja, de a tanács ülésén nem tudott részt venni, ezért született ilyen határozat.

#alt#
A csíkszeredai városháza (Forrás: szabadidokalauz.ro)

Cigányozták a románokat

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács 2002-ben alakult, idén több magyar vonatkozású ügyet is tárgyalt. A jégkorongbajnokság döntőjében, a bukaresti Steaua és a csíkszeredai "magyar csapat" mérkőzésén a román drukkerek a magyarok eltávolítását követelték az országból, mire a csíki drukkerek lecigányozták ellenfelüket; a két klubot öt-ötmillió lejre büntették, ugyanannyira, mint Ráduly Róbertet.

A Steaua milliárdos tulajdonosa a világhírű romániai futballistát és edzőt, Bölöni Lászlót nevezte szemétnek és hazaárulónak. A tanács elé legutóbb Adrian Severin, volt külügyminiszter cikke került, amelyben a román köztársasági elnök tatár származását firtatja.

A legtöbb jogsértés ugyanakkor a romákat és nőket éri Romániában. A tanács 2003 óta hétszáz esetben indított vizsgálatot, a megtörtént jogsértések száma azonban többszöröse lehet ennek, hangzott el az idei erdélyi Félsziget fesztiválon.