Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Megbüntették Csíkszereda magyar polgármesterét

2005.08.12. 15:05
A Steaua és a Csíkszereda jégkorongcsapata után a székelyföldi város polgármesterét is százharminc euróra büntette az Országos Diszkriminációellenes Tanács. Ráduly Róbert tizenhárom álláshelyet hirdetett meg, és a jelentkezőknek kötelezővé tette a magyar nyelv ismeretét.

"Eddig is megköveteltem, hogy tudjanak magyarul a polgármesteri hivatal dolgozói, ezután is megkövetelem" - nyilatkozta az Indexnek Ráduly Róbert, a székelyföldi Csíkszereda polgármestere, akit pénzbírsággal sújtott a két és fél éve alakult Országos Diszkriminációellenes Tanács.

#alt#
Raduly Róbert (Forrás: sapientia.siculorum.ro)

Nem kapott értesítést

Az RMDSZ-es polgármestert azért jelentették fel, mert egy tizenhárom munkahelyet tartalmazó álláshirdetésben kötelezővé tette a jelentkezőknek a magyar nyelv ismeretét. Emiatt ötmillió régi lejre, körülbelül százharminc euróra (32 500 forint) büntették, bár a július 22-i döntésről a mai napig nem kapott hivatalos értesítést.

"Egy olyan városban, ahol a lakosság 84 százaléka magyar, a tágabb környezetben még magasabb ez az arány, nem intézhetik olyan emberek a polgárok ügyeit, akik nem beszélik a többség nyelvét" - mondta Ráduly.

Középiskolásokat vertek

A tősgyökeres csíkszeredai románok általában beszélik a magyar nyelvet, de az elmúlt években, évtizedekben beköltözők többsége nem tud és nem is akar megtanulni magyarul. A helyiek szerint többen dacból nem értik a magyar szót, némelyek nyilvánosan hencegnek is vele. A városban emiatt incidensek nem voltak, a hetvenöt százalékban magyar Sepsiszentgyörgyön viszont román fiatalok egy csoportja május végén középiskolásokat vert meg, többek között azért, mert magyarul beszéltek.

Külön kell választani azokat az állásokat, amelyek közvetlen kapcsolattartást feltételeznek a polgárokkal, és azokat, amelyek nem, nyilatkozta azErdélyi Krónikának Asztalos Csaba, a tanács elnöke, aki egyébként párttársa Rádulynak. Asztalos egyébként a pénzbírságot indokolatlannak tartja, de a tanács ülésén nem tudott részt venni, ezért született ilyen határozat.

#alt#
A csíkszeredai városháza (Forrás: szabadidokalauz.ro)

Cigányozták a románokat

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács 2002-ben alakult, idén több magyar vonatkozású ügyet is tárgyalt. A jégkorongbajnokság döntőjében, a bukaresti Steaua és a csíkszeredai "magyar csapat" mérkőzésén a román drukkerek a magyarok eltávolítását követelték az országból, mire a csíki drukkerek lecigányozták ellenfelüket; a két klubot öt-ötmillió lejre büntették, ugyanannyira, mint Ráduly Róbertet.

A Steaua milliárdos tulajdonosa a világhírű romániai futballistát és edzőt, Bölöni Lászlót nevezte szemétnek és hazaárulónak. A tanács elé legutóbb Adrian Severin, volt külügyminiszter cikke került, amelyben a román köztársasági elnök tatár származását firtatja.

A legtöbb jogsértés ugyanakkor a romákat és nőket éri Romániában. A tanács 2003 óta hétszáz esetben indított vizsgálatot, a megtörtént jogsértések száma azonban többszöröse lehet ennek, hangzott el az idei erdélyi Félsziget fesztiválon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?