Piroska
-2 °C
5 °C

Rémhírek és összeesküvéselméletek

2005.01.09. 12:53
Az összeesküvéselméletek híveit felzaklatják a délkelet-ázsiai szökőárral kapcsolatban felfedezni vélt anomáliák. A neten keringő legvadabb spekulációk szerint több kormány is összejátszott a valódi okok, például a titkos fegyverkísérletek, sőt a földön kívüli beavatkozás eltusolásában. A tudósok szerint természetes okok idézték elő a földrengést, az előrejelzések teljes hiányára azonban egyelőre nincs kielégítő magyarázat.
Tekintse meg képeinket! (12.28.)
Szerte a világban kocsmákban és internetes csevegőszobákban sokan kérdőjelezik meg a Szumátra partjai előtt keletkezett tengerrengés okának hivatalos magyarázatát. A kétkedők szerint az az egyik leggyanúsabb momentum, hogy az érintett országok kormányai hiába kaptak riasztást, a rendelkezésükre álló percek és órák alatt alig tettek bármit a fenyegetett partvidékek lakóinak figyelmeztetésére.

"Ezen kívül egy sor gyanús dolog történik. Miért küld az USA hadihajót oda? Miért kellett átvezényelni a térségbe az Irakban szolgáló egyik főtisztet?" - tette fel a kérdést az AFP tudósítójának a Hong Hongban élő Mark Tyler designer.

Irán után pont egy évvel

A szumátrai földrengés ráadásul szinte órára pontosan egy évvel az iráni Bamot romba döntő, 30 ezer ember halálát okozó földrengés után következett. Ez talán véletlen? És az is igen furcsa, hogy az indonéz szeizmológiai állomások a katasztófát okozó rengést megelőzően semmilyen aktivitást nem észleltek a térségben, mondta Tyler.

Minden egyes megrázó történelmi esemény, például Pearl Harbour bombázása, John F. Kennedy meggyilkolása, Diana hercegnő halála és a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után is az összeesküvés-elméletek egész sora keletkezett, a hivatalos magyarázatokat elvető emberek a színfalak mögé szeretnének pillantani.

Ökológiai fegyver?

Tekintse meg képeinket! (12.27.)
Az alternatív hírelemzők szemében ezúttal az indiai és az amerikai kormány a két legfontosabb bűnbak, míg több ország, köztük Ausztrália és Thaiföld kormányát a fenyegető földrengésre, illetve a közeledő szökőárra vonatkozó figyelmeztetések visszatartásával vádolják.

A furcsa helyeken lecsapó földrengésekkel kapcsolatos leggyakoribb rémhírek közé tartoznak a lemeztektonikát és a vulkánokat távolról befolyásoló elektromágneses hullámok, illetve az ezeket irányító fegyverrendszerek. Az ennél még elrugaszkodottabb spekulációk szerint földönkívüliek okozták a nagy erejű földrengést, és így próbálták korrigálni "a Föld imbolygó mozgását".

Bombával nem menne

A tudósok viszont rövid úton elvetik az ilyen elméleteket. Az indonéz partok előtt nem ökológiai fegyver csapott le, hanem természetes eredetű földrengés történt, jelentette ki Bart Bautisda, a fülöp-szigeteki vulkanológiai és szeizmikai intézet vezető kutatója. Szerinte hasonló effektus mesterséges kiváltása hatalmas energia felszabadítását igényli, és még ezer megatonnás robbantással sem lehetne utánozni.

Bautisda szerint a célkörzetben esetleg sikerülhetne megfelelő hullámmozgást kialakítani, viszont a partokon a hatása biztosan eltörpülne a több ezer kilométeres távot közel hangsebességgel leküzdő, lemezmozgás kiváltotta cunami pusztítása mellett.

A szakértők képesek megkülönböztetni a mesterséges robbantást a földrengéstől, mivel a két folyamat mechanizmusa jelentősen különbözik, jelentette ki a fülöp-szigeteki kutató. A tudományos álláspont viszont nem nagyon zavarja az összeesküvéselméletek szövögetőit.

Akiknek tudtak szólni

#alt#
Tekintse meg képeinket! (2005.01.03.)
Az internet, amely egyrészt felbecsülhetetlen szolgálatokat tesz a mentés megszervezésében és a szemtanúk beszámolóinak közzétételében, az elmúlt két hét alatt egy sor sokkal sötétebb magyarázatot is kitermelt.

A Free Internet Press weboldal például azt állítja, hogy az amerikai hadsereg és külügyminisztérium előzetes figyelmeztetést kapott a cunamiról, de nem tett sokat az érintett ázsiai országok illetékeseinek figyelmeztetésére. Indiának állítólag tengeri támaszpontja semmisült meg a rengés epicentrumának közelében, a hadsereg figyelmeztetése a szárazföldön viszont süket fülekre talált.

Bizonytalan sorsú támaszpont

Az Indiai-óceán egyik atollját elfoglaló Diego Garcia amerikai haditengerészeti bázist állítólag értesítették és kiürítették, és így ott annak ellenére nem keletkeztek károk, hogy a terület közvetlenül a cunami útjában helyezkedett el. Más magyarázat szerint a keleti oldal megsínylette ugyan a csapást, a kikötő viszont a sziget túloldalán van.

#alt#
Klikk a képre!
(2005.01.02.)

Ellenkező előjellel szintén tárgyalják Diego Garcia sorsát, állítólag gyakorlatilag megsemmisült az egész. A sziget ugyanis alig néhány méterre magasodik az óceán vize fölé. A kétkedők azt is furcsállják, hogyan tudhat ötezer amerikai eltűntről az amerikai külügyminisztérium, amikor ennyi turista szerintük bizonyosan nem volt a térségben.

Az ilyen információk ellensúlyozására szorgos kezek láncleveleket is köröztetnek, amelyben a Diego Garcián szolgáló katonák alig 40 centis hullámról, illetve a sziget partjai előtt feltornyosulni nem tudó, hanem az inkább elkerülő víztömegről számolnak be. A tisztánlátást nehezíti, hogy a környéken évtizedek óta nincsen civil szemtanú, ugyanis a támaszpont kedvéért az őslakosokat még a britek idejében kitelepítették.

"Mindenki ölbe tett kézzel várt"

Az indiai, sri-lankai és thai halászokat miért nem tudták időben figyelmeztetni a közelgő katasztrófára, teszik föl a kérdést több csevegőoldalon. A válasz rendszerint nem várat sokáig magára: talán mert a halászoknak nincsenek a kezük ügyében több millió dollárt érő távközlési eszközök.

Az India Daily weboldal viszont beállt az összeesküvést gyanítók sorába. A lap szerint úgy tűnik az egész világ egyszerre döntött úgy, hogy elmulaszt cselekedni. "Lehet hogy valami elkerüli a figyelmünket? Lehetséges, hogy a kormányhivatalok jól tudták mi fog történni, de azt az utasítást kapták, hogy ne tegyenek semmit? Ki parancsolt rájuk? Vagy mindez csupán tragikus véletlen?" - teszi föl a kérdést az indiai napilap.