Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Szlovénia: Megoldható a dalai láma brüsszeli látogatása

2008.04.01. 16:57
Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Szlovénia pozitívan reagált a párizsi diplomáciai vezetőjének kezdeményezésére, hogy Tibet számüzetésben élő vallási vezetőjét Brüsszelbe hívják tárgyalni. Szlovénia valamennyi uniós ország külügyminiszterével tárgyalni akar.

Az Európai Unió (EU) soros elnöki tisztét adó Szlovénia szerint "megoldható" a dalai láma brüsszeli látogatása, ám előtte mind a 27 tagállam külügyminiszterével egyeztetni kell a kérdésről. Erről Dimitrj Rupel, a szlovén külügyi tárca vezetője beszélt kedden újságírók előtt Brüsszelben. Korábban a francia diplomácia vezetője, Bernard Kouchner azt mondta az RTL rádiónak Párizsban, hogy az EU tárgyalásra hívja majd Tibet száműzetésben élő vallási vezetőjét.

A fölvetéssel kapcsolatban Rupel azt mondta: "Nagy megtiszteltetés lenne meghívni a dalai lámát, hiszen egy rendkívül fontos vallási vezetőről van szó." Sem a francia sem pedig a szlovén külügyminiszter nem beszélt arról, hogy az esetleges látogatás mikor lenne esedékes. Az már biztos, hogy a dalai láma május 22-én Londonba utazik.

A brit miniszterelnök, Gordon Brown pedig nem zárta ki annak lehetőségét, hogy találkozzon a vallási vezetővel. Kína óva intette a kormányokat attól, hogy támogassák a dalai lámát, Peking szerint a vallási vezető el akarja szakítani Kínától Tibetet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!