Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Jobboldali siker a dán választásokon

2001.11.20. 22:58
Az előzetes felmérések szerint "jobbközépre szavaztak" a polgárok a kedden tartott dán parlamenti választásokon: az eddigi jobbközép ellenzék aratott győzelmet, és a kormányalakításhoz elegendő többséget szerzett a törvényhozásban. A választási kampány középpontjában a bevándorlás és a menekültügy állt.
A DR1 dán közszolgálati tévé az esti urnazárás után tette közzé a választók megkérdezésén alapuló (exit-poll) felmérés eredményeit. Eszerint a liberálisok vezette, 9 éve ellenzékben lévő jobbközép erők 98 helyet szereztek a 197 tagú parlamentben. A kormányalakításhoz legalább 90 mandátumra van szükség. Dániában 1929 óta nem volt jobboldali győzelem - emlékeztet a BBC.

Vereség a kormányzó szocdemeknek, előretörés a populistáknak

Az eddigi szociáldemokrata kormányzat súlyos vereséget szenvedett, várhatóan 77 helyet kap a parlamentben. Az MTI által idézett exit-poll eredmények egyúttal a jobboldali populista Dán Néppárt jelentős előretörésére utalnak, amely az eddigi 10 helyett várhatóan 17 képviselőt küldhet a törvényhozásba.

Középpontban a bevándorlás

A 4 millió dán választópolgár voksaiért 10 párt 984 jelöltje versengett a keddi választásokon, amelyek kimenetelét - előzetes felmérések szerint - a bevándorlás- és menekültügyi kérdésekre adott válaszok döntötték el. Mindkét nagy párt a szabályok szigorítására tett ígéretet, az aggresszív és muszlimellenes retorikával kampányoló Dán Néppárt pedig a bevándorlás teljes betiltását követelte.

A kérdést annak ellenére fontosnak tartják a szavazók, hogy Dániában kevesebb harmadik világból érkezett bevándorló él, mint a legtöbb nyugat-európai országban, és az ország gazdasági helyzete is igen jó.