Bernadett
0 °C
4 °C

A magyar külügyminiszter bírálja a muzulmán reakciót

2006.02.03. 19:45
Nem megfelelően reagáltak egyes muzulmán tényezők a Mohamed-karikatúrákra - nyilatkozta a magyar külügyminiszter a Ritzau dán hírügynökségnek.

Egyes muzulmán tényezők nem megfelelő módon reagáltak a Mohamedet ábrázoló karikatúrákra - erről Somogyi Ferenc magyar külügyminiszter nyilatkozott a dán hírügynökségnek, a Ritzaunak. Az Index rendelkezésére álló - többszörös fordítás nyomán szerkesztőségünkbe eljuttatott - nyilatkozat szövege pontatlanságokat tartalmazhat, így bizonytalan, hogy a magyar külügyminiszter pontosan kikre utalt. De valószínűsíthető, hogy az arab, illetve a muzulmán világ azon erőire, amelyek igen hevesen reagáltak a karikatúrákra.

A nyilatkozatból ugyanakkor kitűnik: a Mohamed-karikatúrák ügye szerencsétlen pillanatban pattant ki Somogyi szerint, éppen akkor, amikor az Európai Unió külügyminiszterei megpróbálják felmérni, hogy a Hamász mozgalom miként használja ki győzelmét a Palesztin Hatóság területén.

Ez az egybeesés késztetett egyes tényezőket a nemzetközi politikában olyan reakciókra, amelyeket mi nem tartunk megfelelőnek - mondta Somogyi. Mindez nagyrészt annak köszönhető a magyar diplomácia vezetője szerint, hogy az iszlám világban másképpen értékelik a média és a szólás szabadságát.

Mint ismeretes, számos ázsiai országban hatalmas felháborodást keltett a tavaly szeptemberben Dániában megjelent Mohamed-karikatúra, amelyet később egy norvég lap vett át. Utóbb nagy francia és német lapok is lehozták a rajzokat. Ezután egyre erősödtek a tiltakozások a muzulmán országokban. Indonéziában - amely nem arab, de iszlám ország - megtámadták a dán nagykövetséget, de tiltakoztak Irakban, Iránban, Pakisztánban is a muzulmánok.

Iránban egyébként Izrael- és USA-ellenes jelszavakat hangoztattak a tüntetők, máshol Franciaországot elítélő jelszavakat skandáltak a tüntetők.