Nándor
3 °C
16 °C

Nukleáris titkokat adott át Pakisztán Iránnak

2004.01.24. 18:02
A tudósok nyereségvágyból segítették Irán nukleáris programját, mondta a pakisztáni elnök Davosban.
Először ismerte el Pervez Musarraf pakisztáni elnök, hogy országa tudósai a nukleáris fegyverkezési programmal kapcsolatos titkokat adhattak át Iránnak. Újságírókkal találkozva utalt arra, hogy e tudósok - mint fogalmazott - nyereségvágyból tehették ezt meg.

Mint mondta, a hatóságok vizsgálják, vajon a kormány tagjai közül tudott-e valaki a szóban forgó technológiai titkok kiszivárogtatásáról. A nyomozást azután indították, hogy Irán közölte a technikai információkat átadó személyek nevét, s közöttük pakisztáni tudósok is voltak. Musarraf felszólította az európai országokat, hogy folytassanak hasonló vizsgálatot saját tudósaik tevékenységével kapcsolatban.

Törökország tárgyalna Ciprusról

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő beszédében közvetítést sürgetett a ciprusi török és görög közösség közötti tárgyalások felújítására azzal a céllal, hogy megoldást találjanak a sziget megosztottsága okozta válságra. A miniszterelnök közölte, hogy ezt támogatja Kofi Annan ENSZ-főtitkár is. Hozzátette, hogy a közvetítőnek élveznie kell mindkét közösség bizalmát.

Annan korábban jelezte, hogy csak abban az esetben kezdeményezi a ciprusi válság megoldásáról szóló tárgyalások újraindítását, ha mind a török, mind a görög közösség ígéretet tesz arra, hogy meg fognak állapodni és erről a megállapodásról záros határidőn belül népszavazást rendeznek.

Túl erős az euró

A gazdasági témájú beszédek közül a legjelentősebb Jean-Claude Trichet-é, az Európai Központi Bank elnökéé volt, aki az eddiginél stabilabb valutaárfolyamokért szállt síkra. Aggodalmának adott hangot a dollárnak az euróval szembeni túlzott gyengülése miatt, és hangsúlyozta: a jelenlegi helyzetben mindenekelőtt stabilitásra van szükség és lehetőség szerint el kell kerülni a túlzott árfolyam-ingadozásokat.

Az Európai Unió különböző hatóságai az elmúlt napokban több ízben is aggodalmukat fejezték ki az euró megerősödése miatt. Figyelmeztettek arra a kockázatra, hogy az európai valuta túlzott erősödése következtében jelentősen megdrágul az Európából az Egyesült Államokba irányuló export.15%
3490 Ft
2967 Ft
15%
4490 Ft
3817 Ft