Béla
13 °C
27 °C

D-nap: egymillió turista és veterán a parton

2004.06.06. 11:49
Hatvan éve, hogy a szövetségesek több mint 130 ezer katonája szállt partra Normandiában, és megkezdődött Franciaország felszabadítása. Folyamatosan érkeznek a II. világháborús veteránok és a turisták Normandiába, hogy részt vegyenek a partraszállás 60. évfordulójára emlékező ünnepségeken.
Tekintse meg a képeket
A megemlékezés egymillió embert vonz a helyszínre, köztük 17 állam képviselőit. Jaques Chirac francia elnök, Gerhard Schröder német kancellárt is meghívta, így ő az első német kormányfő, aki jelen van az ünnepségen. Jacques-Adrien Perret, aki a franciák szemszögéből írta meg a történteket, azt mondta, talán tanácsosabb lett volna május 8-ra, a háború végének megünneplésére időzíteni a meghívást.

Az amerikai katonák megítélése az akkori Franciaországban sem volt egyértelmű. A szövetségesek 40 ezer tonna bombát dobtak le a hadjárat indításául szolgáló partszakasz körzetében, aminek becslések szerint 20 ezer lakos esett áldozatul. Történészek azt is feltárták, hogy a katonák több száz francia nőt erőszakoltak meg.

Franciaország saját II. világháborús szerepét is ellentmondásosan értelmezi. Chirac elnök csak 1995-ben ismerte el a Vichy kormányzat szerepét a holokausztban és ő volt az első francia államfő, aki bocsánatot kért a zsidóságtól.

Tekintse meg a képeket.
A Reuters szerint Nagy-Britannia számára különegesen fontos az esemény, mivel ez az utolsó jelentős évforduló, mikor az ország a győzelmet úgy ünnepelheti, hogy a partraszállásban részt vevő veteránok még az élők közt vannak.

Franciaország sohasem fogja elfelejteni, hogy mivel tartozik az amerikaiaknak és a többi szövetségesnek, akik a második világháborúban felszabadították Európát a fasizmus alól - hangsúlyozta vasárnap Jacques Chirac francia elnök a franciaországi Colleville-sur-Merben. Az amerikai katonai temetőben mintegy tízezer amerikai katona alussza örök álmát.

Chirac hangsúlyozta beszédében, hogy a felszabadításnak köszönhetően Európa békében, szabadságban és demokráciában újraegyesülhetett. Az államfő minden francia nevében köszönetet mondott, és biztosította Bush elnököt, hogy Franciaország népe baráti, testvéri érzelmeket táplál és nagy hálát érez az amerikaiak iránt.

Bush amerikai elnök, utalva az Anglia elleni amerikai függetlenségi háborúban (XVIII. század vége) kapott francia segítségre, arra emlékeztetett válaszbeszédében, hogy Franciaország volt az Egyesült Államok első barátja. Bush megemlékezett beszédében a hét végén elhunyt Ronald Reaganről, "a szabadság katonájának" nevezve a volt amerikai elnököt.

A partraszállás napjának (D-day) hatvanadik évfordulóján tartott megemlékezések tetőpontja, központi eseménye az az ünnepség, amelyet 15 államból érkező 22 állam- és kormányfő részvételével rendeznek délután a La Manche csatorna partján levő Arromanches-ban. A biztonsági erők mintegy 20 ezer tagja vigyáz a vezető államférfiak biztonságára.