Alfréd
-3 °C
3 °C

Howard Dean feladta az elnökjelöltséget

2004.02.18. 20:04
Az előválasztások előtt még Howard Dean volt a legesélyesebb, de egyetlen államban sem tudott győzni. Szerdai bejelentése szerint a küzdelmet feladta, és nem támogatja egyik demokrata elnökjelöltet sem.
Kiszállt a Demokrata Párt elnökjelöltségének elnyeréséért folyó küzdelemből Howard Dean volt vermonti kormányzó, mivel egyszer sem tudott győzni az eddig már 17 államban megrendezett előválasztáson, noha az amerikai elnökválasztási folyamat első szakaszát jelentő selejtező megméretések előtt végig ő vezette a közvélemény-kutatási felméréseket.

Két John párharca

Dean szerdán Vermont államban, egy nappal azután jelentette be döntését, hogy a wisconsoni előválasztáson a leszakadó harmadik helyen végzett a szavazatok 40 százalékát begyűjtő John Kerry massachusettsi és a voksok 34 százalékát megszerző John Edwards észak-carolinai szenátor mögött.

Dean kiválásával a verseny gyakorlatilag a két John párharcának ígérkezik, bár meglepően jó wisconsini szereplése ellenére Edwards szenátornak ahhoz, hogy az élre törjön, nemcsak nagy szerencsére lenne szüksége, hanem arra is, hogy John Kerry valami súlyos hibát kövessen el.

Tovább küzd a változásért

A volt vermonti kormányzó kiválásával Dean híveinek a többsége politikai elemzők szerint várhatóan John Edwardsra fog szavazni, de kérdéses, elég lesz-e ez ahhoz, hogy fordítson a verseny állásán. Az eredeti tíz pályázó közül versenyben maradt két további jelöltaspiráns, Dennis Kucinich ohiói képviselő és Al Sharpton fekete bőrű polgárjogi aktivista nem sok vizet zavarhat a két szenátor küzdelmében, amely nagy valószínűséggel legkésőbb március 2-án eldől, amikor egyszerre tíz államban tartanak előválasztást.

Dean nem állt egyik vetélytársa mellé sem, és azt mondta, hogy támogatni fogja majd a párt hivatalos jelöltjét. Korábban azonban úgy vélekedett, hogy Edwards szenátornak nagyobb esélye lenne George Bush amerikai elnök ellen a Fehér Ház elhódításáért vívott harcban, mint John Kerrynek, akinek azt rótta fel, hogy lobbiérdekeknek kötelezte el magát.

Dean közölte, hogy kampánypénzgyűjtő internetes támogatói hálózatát a politikai változásért küzdő mozgalommá alakítja át.