Valér
2 °C
8 °C

Elhalasztották a támadást?

2001.10.03. 20:54
Brit lapértesülés szerint a szövetségesek ingadozása miatt az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kedden az utolsó pillanatban lefújta az afganisztáni terrorista célpontok elleni légicsapásokat.
A The Evening Standard amerikai kormányilletékesektől úgy értesült, hogy a terrorizmusellenes nemzetközi koalíció egyes arab tagállamainak utolsó pillanatbeli ingadozása késztette Bush elnököt a katonai művelet megkezdésének elhalasztására és arra, hogy a térségbe küldje Donald Rumsfeld védelmi minisztert. Washingtonban Szaúd-Arábiát, Ománt és Üzbegisztánt jelölték meg az ingadozók között.

Szaúd-Arábia megnyerése létfontosságú, mivel a szövetségeseknek szüksége van az országban lévő katonai támaszpontok használatára. Amerikai kormányilletékesek rámutattak arra, hogy egészen a hét elejéig a szaúdi vezetés határozottan kiállt azon korábbi ajánlata mellett, hogy segítséget nyújt egy katonai akcióhoz, és átengedi támaszpontjait, hétfőn azonban elállt ígéretétől. "A helyzet megváltozott. Ez (a szaúdi felajánlás) már nem áll. Attól tartunk, valami mélyebb van a döntés mögött" - idézett egy amerikai kormányforrást a londoni lap.

Brit diplomáciai erőfeszítések

A brit miniszterelnöki hivatal szerdán bejelentette, hogy csütörtök délután Tony Blair brit kormányfő is egy sebtében megszervezett diplomáciai körútra indul. A brit sajtó tudni véli, hogy az útvonal Oroszország-Pakisztán-Omán lesz. Moszkvában Blair Putyin elnökkel, Pakisztánban Musarraf államfővel tárgyal, Ománban felkeresi a közös ománi-brit hadgyakorlaton állomásozó brit erőket. Blair csütörtökre rendkívüli ülésre hívta össze a brit parlamentet, a képviselőknek kíván részletes tájékoztatást adni a terrorizmus elleni harc eddigi lépéseiről. Ian Duncan Smith ellenzéki vezér, aki szerdán a miniszterelnökkel egyeztetett a parlamenti ülésről, Blairtől távozóban rejtélyesen csak annyit közölt a várakozó újságírókkal, hogy a kormányfő "valami nagyon érdekeset" fog bejelenteni csütörtökön.