Ágnes
-1 °C
2 °C

Román-magyar diplomáciai bonyodalom

2001.03.06. 13:07
Kapcsolódók (1)
A keddi román sajtó részletesen tárgyalja Németh Zsolt külügyi államtitkár és Dávid Ibolya igazságügyi miniszter Romániába tett félhivatalos látogatásaik körül kialakult diplomáciai félreértést. Az ügy azért érdekes több nappal az események után is, mert a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap hétfői számában "Disszonancia Románia és Magyarország között" címmel tudósított az esetről. A lap a román felháborodás okát arra a "rossz érzésre" vezeti vissza, amelyet a párt egyes részei élnek át az RMDSZ miatt. Hisz kisebbségi kormányuk a magyar pártra támaszkodik.
Az ügy taglalását a román Curentul, illetve több Fehér megyei napilap kezdte, mikor azt írták múlt hétvégi számukban, hogy Németh Zsolt külügyi államtitkár minden diplomáciai szokást felrúgva a román hatóságok tájékoztatása nélkül tett látogatást az elmúlt hetekben több erdélyi városban. E városokban olyan kijelentéseket tett, amelyek csak a szélsőséges román nacionalisták malmára hajtják a vizet - írták a lapok.

Octav Cozmanca közigazgatási miniszter hamar reagált: a bukaresti magyar nagykövetet a külügyminisztériumba hívták magyarázatot adni a kialakult helyzetről. ,,Biztosítom önöket, hogy hasonló eset nem fordul többé elő. Hivatalosítani fogjuk a nemhivatalos látogatásokat" -- mondta Cozmanca. Véleménye szerint ezt az ügyet annál is inkább tisztázni kell, mivel egyetlen román hivatalos személy sem kereste fel úgy Magyarországot, hogy arról a magyar hatóságoknak ne lett volna tudomása.

A hétvégén Dávid Ibolya igazságügyi miniszter is Aradra látogatott, ahol a helyi magyarok bálján vett részt. Dorel Popa aradi polgármesterrel a tervezett Megbékélési Parkról tárgyalt, majd megkoszorúzta a vértanúk emlékhelyét, istentiszteleten vett részt a minoriták templomában, és művészeti kiállítást tekintett meg.

Németh hivatalos, Dávid nem

Romániai és a magyarországi diplomáciai források szerint Németh Zsolt államtitkár útjáról a román külügyminisztérium tudott, de Dávid Ibolya látogatásáról nem tájékoztatták őket.

Íjgyártó István bukaresti magyar nagykövet értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a román hatóságok megkérdõjelezték Németh Zsolt látogatásának hivatalos jellegét, mivel arról elõzetesen egyeztettek a román partnerrel. A nagykövet hétfõn tárgyalt Cristian Diaconescu külügyi államtitkárral ebben az ügyben. A magyar nagykövetet nem ,,behívták", mint azt egyes politikusok tudni vélték, hanem egy elõzetesen egyeztetett találkozásról volt szó, ahol a két külügyminiszter budapesti találkozásának részleteit is tárgyalták.

Adrian Nastase miniszterelnök nem nézi jó szemmel a nemhivatalos magyar látogatásokat
Az ügyben a legérdekesebben Adrian Nastase román miniszterelnök nyilatkozott: hétfôn azt mondta, hogy Németh Zsolt romániai látogatása hivatalos volt, de Kovászna és Hargita megyékben olyan tárgyalásokat is folytatott a külhoni magyarok státustörvény-tervezetéről, amelyeknek nincs helye ebben az országban. ,,A 2000 előtt is létező, bevett szokások folytatását próbálják, de ezt be kell szüntetni. A magyar tisztségviselőket rangjukhoz méltóan akarjuk fogadni, kétoldali kapcsolatainkról szeretnénk tárgyalni. A többit az RMDSZ-szel majd mi tárgyaljuk meg" - nyilatkozta Nastase.

Dávid Ibolya esetében a román kormányfő kijelentette: ,,Más dolog magánemberként részt venni egy bálon, és más dolog ugyanazon alkalommal a helyi polgármesterrel a Megbékélési Parkról tárgyalni".

Neue Zürcher Zeitung: Disszonáns szomszédok

A diplomáciai bonyodalom azért érdekes még mindig a román sajtó számára, mert a svájci Neue Zürcher Zeitung ,,Disszonancia Románia és Magyarország között" címmel hétfőn közölt cikket az esetről. A tudósító, Andreas Oplatka úgy véli, hogy a bukaresti epizód inkább arra a "rossz érzésre" vezethető vissza, amelyet a párt egyes részei élnek át. Hisz hogy kisebbségi kormányuk ma az RMDSZ-re támaszkodik, és annak a támogatás fejében engedményeket tesz - vélekedik az újság.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft