Mátyás
-6 °C
1 °C

Hadat üzent Tony Blairnek a brit vezérkari főnök

2006.10.13. 15:50
Teljesen elhibázottnak tartja a brit hadsereg iraki jelenlétét Sir Richard Dannatt vezérkari főnök. Az augusztusban kinevezett főparancsnok szerint a brit katonák Irakban állomásoztatása a brit keresztényi értékeket fenyegeti és az ottani biztonsági helyzeten is csak ront.

A brit katonai jelenlét csak rontja a biztonsági helyzetet Irakban, és a brit erőket rövid időn belül ki kellene vonni az arab országból, mondta pénteken Londonban megjelent sajtónyilatkozatában a brit hadsereg vezérkari főnök. Nyilatkozatát politikai elemzők máris példátlannak minősítették.

A muszlim országokban csak azokat a külföldieket látják szívesen, akiket meghívtak, "bennünket pedig nyilvánvalóan nem hívott senki ... az ajtót berúgva érkeztünk" - mondta Sir Richard Dannatt tábornok a Daily Mailnek. Sir Richardot augusztusban neveztek ki vezérkari főnöknek.

A vezérkari főnök szerint "ha az irakiak valaha is elfogadták jelelnlétünket, az mostanra türelmetlenségbe fordult". A vezérkari főnök súlyos bírálattal illette a háború utáni politikai tervezést is, mondván az valószínűleg inkább derűlátásra, semmint megfelelő tervekre épült.

Sir Richard szerint az eredeti elképzelés az volt, hogy Irakban liberális, nyugatbarát demokráciát honosítanak meg, amelyet példaként lehet állítani a térség elé. "A történelem dolga megítélni, hogy ez ésszerű remény vagy naivitás volt-e, de nem hiszem, hogy ezt elérjük ... ennél kevesebbet kell célként kitűzni" - mondta a Daily Mailnek.

A vezérkari főnök szerint a hadsereg jelenléte inkább ront az iraki biztonsági helyzeten, ráadásul "morális és spirituális vákuumot okoz", ami lehetőséget teremt a muzulmán szélsőségeseknek "életformánk aláásására". Mint mondta, Nagy-Britanniában ostrom alatt áll a keresztén értékrend, ésaz iraki háború csak ront a helyzeten.

Sir Richard kijelentései gyökeresen ellentétesek a brit kormány hivatalos irányvonalával. A BBC kommentárja szerint a vezérkari főnök "már a következő brit miniszterelnök címére intézett nyilvános figyelmeztetést egészen rendkívüli megnyilatkozásával".