Milliárdokat igényelnek az amerikai dohányosok

2000.07.11. 17:33
Miamiban elhangzott a vád záróbeszéde abban a két éve folyó perben, melyet - elsőként - a dohányosok közössége indított a dohánygyártók ellen. A beszédben igényelt közel 200 milliárd dolláros kártérítés rekordösszeg lehet, mivel az eddigi maximumot a General Motors volt kénytelen törleszteni, miután egy tűzeset kapcsán az esküdtszék 4,8 milliárd dollárt kifizetésére kötelezte (bár a bíró az összeget később 1,09 milliárdra csökkentette).
Stanley Rosenblatt
Körülbelül hétszázezer floridai dohányost képvisel
A miami bíróságon több mint két éve folyó per az első, ahol a dohányzók közössége perli a dohánygyártókat. Stanley Rosenblatt ügyvéd, aki körülbelül hétszázezer floridai dohányost képvisel, záróbeszédében 123 és 196 milliárd dollár közötti kártérítést követelt a gyártóktól. Rosenblatt szerint 154 milliárd lenne a legmegfelelőbb összeg.

Az öt beperelt dohánycég korábban arra kérte a bíróságot, hogy a büntetést limitálja 15 milliárd dollárban, de Robert Kaye bíró elutasította a kérelmet. Az is igaz azonban, hogy a floridai törvények szerint egy céget nem lehet akkora összegre megbírságolni, hogy annak kifizetésébe a cég tönkremenjen. (Virginiában, Észak-Karolinában és Kentuckyban az utóbbi időben hasonló törvényeket fogadtak el a dohányipar védelmében.)

Az ítéletben szereplő összeg könnyen rekordot dönthet, hiszen az eddigi maximumot a General Motorsra rótták ki, amikor egy tűzeset kapcsán az esküdtszék 4,8 milliárd dollárt kifizetésére kötelezte a céget. A bíró az összeget 1,09 milliárdra csökkentette.

A felperesek igénye
Philip Morris Inc.75 milliárd dollár - 118.5 milliárd dollár
R.J. Reynolds Tobacco Co.19.6 milliárd - 37.5 milliárd
Brown & Williamson Tobacco Corp.15 milliárd - 22 milliárd
Lorillard Tobacco Co.12.5 milliárd - 17 milliárd
Liggett Group Inc.900 millió - 1.8 milliárd

Az ítélet nagyjából július végére várható, de valószínű, hogy a felek fellebbeznek, és az ügy így legalább két évig eltarthat még. A hattagú esküdtszék egyébként már megítélt 12,7 milliárdot a felpereseket képviselő három dohányosnak.

Az alperes cégeket (Philip Morris Inc, RJ Reynolds Tobacco Co, Brown & Williamson Tobacco Corp, Lorillard Tobacco Co és a Liggett Group Inc) összesen ötven államban perlik, a kárigény 246 milliárd dollár, melyet 25 év alatt kell kifizetniük.

Számtalan olyan per volt már, amelyben az egyes cégeket dohányosok halálos betegsége, vagy kórházak ezzel kapcsolatos költségei miatt elmarasztalták.

Az egyik legfontosabb ügy Leslie Whiteley-é, aki akkor indított pert a Philip Morris és a RJ Reynolds ellen, mikor 26 évnyi dohányzás után 1998-ban diagnosztizálták rákos betegségét. 2000 márciusában a két céget felelősnek találták a felperes betegségében és 20 millió dollárnyi kártérítés megfizetésére kötelezték Az ítéletben az volt az érdekes, hogy először találták felelősnek egy dohányipari cégeket egy olyan ember betegségében, aki már az után kezdett dohányozni, hogy a cigarettásdobozokra kikerültek a dohányzás egészségkárosító hatásaira figyelmeztető feliratok.

Szintén márciusban százötven kórház 3,4 milliárd dollárra pereltek különböző dohánygyártókat.. A kórházak azért nyújtottak be keresetet, hogy a dohányzás következménye miatt megbetegedett, de biztosítással nem rendelkező pácienseikre fordított összegeket megkapják.  • Tippek
  • Biztosítás