Gerzson
-3 °C
3 °C

Sorkötelezettségről pletykál Washington

2004.06.07. 20:19
Nincs szükség a sorkötelezettség visszaállítására - igyekezett tagadni a kormányzat terveiről szóló pletykákat Donald Rumsfeld. Az illetékesek szerint egyelőre senki sem tervezi az amerikai fiatalok behívását, a törvényhozásban azonban ketten már törvényjavaslatot is beterjesztettek az ügyben. Ráadásul az iraki hírek miatt egyre kevesebben tartják vonzó pályának a katonaságot. A kormányzat már kétszer is meghosszabbította lejárt szerződésű katonái szolgálatát.
Washington legkitartóbb pletykája a választási kampány egyik fő témájává válhat. Az iraki háború mellékzöngéjeként egyre gyakrabban hallani, hogy az amerikai kormányzat titokban a sorkötelezettség visszaállításán dolgozik, és hogy a novemberi elnökválasztás után már meg is kezdhetik működésüket a sorozóbizottságok.

Hivatalosan tagadnak

A jólértesültek szerint az első bevonulás 2005 végén várható - írja a Newsweek. Amilyen kitartóan terjed a pletyka, olyan kitartóan tagadja azt Bush és kormánya. Az elnök és védelmi minisztere, Donald Rumsfeld szerint a sorkötelezettség bevezetése nem szükséges és nincs is folyamatban. "Senkit nem ismerek a végrehajtó hatalomban, aki visszahozná a sorkötelezettséget, és semmi okát nem is látom" - jelentette ki egy áprilisi beszédében Rumsfeld.

A pletykáról már a Sorköteles Rendszer szóvivője is hallott. Dan Amon szerint a közel 13,5 millió katonakorú fiatal adatait rögzítő szervezetet ugyan felkérték egy, a kisegítő gyógyászati személyzet sorozási lehetőségének vizsgálatára, a jelentésüket csak "porfogónak" használják a védelmi minisztériumban. Mint mondta, sem célzott, sem általános sorozás tervein nem dolgoznak.

Már a Kongresszusban is azt beszélik

Tavaly azonban több kongresszusi képviselő is sürgette a sorozás bevezetését. Charlie Rangel New York-i képviselő és Fritz Hollings dél-karolinai szenátor törvényjavaslatot is benyújtott a témában. Igaz, a Newsweek szerint a két demokrata politikus csak az iraki politika ellen próbált tiltakozni egyedi módon. A sorkötelezettség visszaállítása Duncan Hunter, a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó különbizottságának republikánus elnöke szerint csak akkor merülhetne fel, ha a hadsereg emberigénye jelentősen megnövekedne.

Emberhiány az iraki hírek miatt

A hivatalos ódzkodás ellenére az iraki hírek az összeesküvés-elmélet híveit látszanak igazolni. A hadsereg immár másodszor korlátozta jelenleg is szolgálatot teljesítő katonái leszerelését, illetve a szerződés felmondását. Az iraki és az afganisztáni hadszíntereken szolgálatot teljesítő szerződésesek a megállapodásban foglaltaktól függetlenül csak akkor hagyhatják ott a sereget, ha alakulatukat visszarendelték a hadszíntérről. A már a II. világháborúban is alkalmazott gyakorlatot John Kerry demokrata elnökjelölt egyik kampánybeszédében "lopakodó sorozásnak" nevezte.

Aggódva figyelheti a hadsereg az önként jelentkezők számának alakulását is. A leglátványosabban a Nemzeti Gárdába jelentkezők száma esett vissza. Az év elejéhez képest öt-hatezerrel jelentkeznek kevesebben havonta, pedig normálisan a gimnáziumi érettségik idején pörög fel a bevonulók száma. Ennek oka lehet, hogy a tartalékos haderőként hétvégi katonaságnak tartott gárda profilja megváltozott. Irakban több gárdahadosztály is egy évnél régebb óta teljesít szolgálatot, az alakulatok a háború áés a rendfenntartás időszakában is jelentős veszteségeket szenvedtek el.

"Az amerikaiak többsége elképzelhetetlennek tartja a sorozást. Pedig ha még egy-két ellenséget összeszedünk, már nem kell nagy látnoknak lenni ahhoz, hogy észrevegyük a terveket" - jelentette ki a Newsweeknek Scott Kohlhaas, az általában a republikánusokkal együttműködő Libertariánus Párt alaszkai elnöke.