Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Gyerekeket mészároltak Dárfúrban

2006.11.03. 19:32
Újra mozgósította a szudáni kormány az arab milíciákat a dárfúri menekültek ellen. A kormány a nemzetközi békefenntartók szerint a légierőt is bevetette.

Legalább hatvanhárom halálos áldozatot szedtek a menekültek soraiból a dárfúri arab lovas milíciák legújabb támadásai az ENSZ szerint, egy felkelőcsoport pedig pénteken azzal vádolta a kormányt, hogy ismét mozgósítja a dzsandzsavíd néven ismert fegyveres alakulatokat. A sokszor megsértett dárfúri tűzszünetet felügyelni hivatott Afrikai Unió (AU) katonái ennél is több, 92 halálos áldozatról számoltak be.

Az ENSZ és a Nemzeti Megváltási Front (NRF) felkelőszervezet szerint a négy nyugat-dárfúri menekülttábor elleni támadások áldozatainak jelentős része gyerek.

A szudáni kormány elutasította ezeket a beszámolókat. Vitatta az NRF állítását is, miszerint a csádi határ térségében elszenvedett két katonai veresége miatt ismét mozgósítja a hozzá hű szudáni arab lovas milíciákat, amelyeket pedig le kellene fegyvereznie. Szintén visszautasította az AU arról szóló jelentését, hogy a szudáni légierő rendszeresen támadásokat hajt végre a csádi határ térségében fekvő Tine város közelében.

A harci gépek bevetése egy ENSZ-határozat megsértését jelentené.