Huszein és a halált osztó Taha a legfőbb célpont

2003.02.04. 06:35
Szaddám Huszein iraki diktátor vegyi és biológiai fegyvereinek kidolgozójáról, a "Csíra doktornőként" ismert Rihad Taha a keresett terroristák listáján Oszama bin Laden után az első - írja egy spanyol lap.
Szaddám Huszein iraki diktátor vegyi és biológiai fegyvereinek kidolgozójáról, a "Csíra doktornő" néven ismert Rihad Taháról közölt riportot a spanyol El Mundo vasárnapi mellékletében a brit Gordon Thomas tollából, brit és amerikai titkosszolgálati források alapján.

A 46 éves asszonnyal kapcsolatban a riport idézte Brian Anderson amerikai katonai szakértőt, aki szerint az Irak elleni háború célpontjainak listáján "Taha nevét csupán egyetlen név előzi meg, Szaddámé". A doktornőre vonatkozó titkosszolgálati anyagok több adatot tartalmaznak, mint amennyit Szaddám fiaira vonatkozólag számon tartanak. A keresett terroristák listáján is előkelő helyet foglal el, közvetlen Oszama bin Laden után. Csíra doktornő kapcsolatban áll az al-Kaidával, és közeli barátság fűzi a Spanyolországban 2001-ben letartóztatott Mohamed Benszhirához és Abu Katadához, bin Laden európai "nagykövetéhez".

Az asszony az egyik leggazdagabb iraki családból származik, és jelenleg Szaddam egyik bagdadi palotájának közelében lakik. Férje Amer Rasid, a nemrég visszavonult kőolajügyi miniszter.

Rihad Taha mikrobiológiai tanulmányait Londonban végezte, majd 1984-ben hazatért Irakba, ahol vegyi és biológiai, tömegpusztító fegyverek kikísérletezésével és kidolgozásával bízták meg egy Bagdad határán felállított, titkos laboratóriumban. A kísérleteket Rihad Taha az iraki börtönökben lévő foglyokon végezte. Az ezzel kapcsolatos titkosszolgálati jelentések leírják, hogy a doktornő az üvegfal mögül figyelte, ahogy a foglyokat megkötözik, majd mérgező ideggázt engednek rájuk, miközben pontosan megmérik és feljegyzik a foglyok megöléséhez szükséges időt. Első terhessége idején "Csíra doktornő" állítólag azzal kísérletezett, hogy miként lehet biológiai fegyverekkel halálos kimenetelű gyomorhurutot előidézni "nyugati" csecsemőkön.

Az El Mundo riportja kitér Rihad Taha spanyolországi kapcsolataira is. Állítólag ő fejlesztette ki azokat a vegyi hatóanyagokat, amelyeket a múlt héten Barcelonában letartóztatott al-Kaida tagoknál találtak. A terroristák tervei szerint ezeket a kémiai fegyvereket egy öngyilkos terrorista halászhajón szállította volna Cádizból a Gibraltári-szorosba, ahol egy, a Perzsa-öbölbe induló amerikai vagy brit hadihajónak ütközött volna és így felszabadította volna a mérgező anyagot. A terrorakciót állítólag Bush uniós beszédéhez időzítették, arra a pillanatra, amikor az amerikai elnök Irakról nyilatkozott. Egy washingtoni titkosszolgálati szakértő szerint ezek a hatóanyagok valószínűleg annak a közel négy tonna ideggáznak a részét képezik, amelyet az 1991-es Öböl-háború után Irak hivatalosan megsemmisített, de a gyakorlatban nem.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás