Valér
-2 °C
0 °C

Duray: a 'csőcselék' van a kedvezménytörvény ellen

2002.01.23. 23:43
Semmi nem történne, ha a magyar miniszterelnök Szlovákiával ugyanolyan egyetértési nyilatkozatot írna alá, mint Romániával - jelentette ki Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció ügyvezető alelnöke szerdán Szombathelyen, ahol a polgári védegylet meghívására tartott előadást a kedvezménytörvény hatásairól a Kárpát-medencében címmel.
A Romániával aláírt megállapodás nem fogja negatívan befolyásolni a Magyarországon élők helyzetét, és egy Szlovákiával megkötendő egyezmény sem befolyásolná azt - hangoztatta Duray Miklós. Véleménye szerint a kedvezménytörvény európai szellemiségű, és hozzájárul a Kárpát-medencében élő népek felemelkedéséhez.

A Kárpát-medence magyarságának és Magyarország szomszédainak érdekét - köztük Szlovákiáét is - az szolgálja, ha minél előbb valamennyien integrálódnának az Európai Unióba, ahol az államhatárok szerepe jelentősen csökken, és ahol az egy nemzethez való tartozásnak, a nemzetrészek közötti kapcsolattartásnak nem lesznek akadályai - mondta a politikus.

Duray Miklós kérdésre válaszolva kifejtette: szomorú, hogy a magyarországi politikai ellenzék egy jelentősnek mondható része fellépett a kedvezménytörvény alkalmazása ellen. Akik a kedvezménytörvény körül hisztériát keltenek, azok igazából csak a "csőcseléket" voltak képesek megszólítani, igen kis politikai nyereség miatt áldoznak fel egy a nemzet számára igen fontos törvényt - mondta.

Duray Miklós szerint ha az MSZP-nek és az SZDSZ-nek a kedvezménytörvény kapcsán tanúsított magatartását a magyarországi közvélemény egyharmada képes elfogadni, akkor ugyanez az egyharmad más szélsőséges nézeteket is befogadhat. "Mindez akár a mai ellenzék által ördögként falra festett - eddig sosem létező - szélsőjobboldali veszély kialakulását is eredményezheti" - jelentette ki.

A Szlovákiában hatályos, a külföldön élő szlovákokra vonatkozó törvényről az MKP alelnöke úgy vélekedett, hogy azt nem lehet igazán összehasonlítani a Magyarországon meghozott kedvezménytörvénnyel. A szlovákiai törvény nem illeszthető be az európai jogrendbe, hiszen a nemzethez tartozást vérségi kapcsolatot bizonyító okmányokkal, tanúkkal való igazolásához köti, ez pedig az európai felfogástól idegen - emlékeztetett.

Duray Miklós szerint a külföldön élő szlovákokra vonatkozó törvény másik jellemző hibája, hogy épp a vérségi kötelék számonkérése miatt családokat szakít szét. Megkülönböztet, a más országban élő szlovák kisebbség számára inkább hazacsalogató, mint szülőföldjén megtartani igyekvő jogszabály.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!