Ágnes
-1 °C
2 °C

Törvényesítenék Bush lehallgatásait

2006.03.09. 10:44
Viszonylag engedékeny törvénnyel pótólnák ki az amerikaiak külföldi telefonhívásainak lehallgatását lehetővé tevő joghézagot a republikánusok. A demokraták elnökbuktatásra készültek a lehallgatási "botrány" miatt, de most nem emeltek kifogást a kémkedést gyakorlatilag legalizáló törvény ellen.

Törvénnyel legalizálná a külföldön tartozkodó terroristákkal telefonbeszélgetést folytató amerikaiak lehallgatását a Szenátus titkosszolgálati bizottságának négy republikánus tagja, jelentette a CNN. A javaslat utólag rendezné a Bush alatt 2001. szeptember 11-e óta gyakorlattá vált, a demokrata ellenzék és a republikánusok liberális szárnya által is kifogásolt lehallgatások tövényi követelményeit.

Kiskapukon hallgatóztak

A lehallgatási botrányt a New York Times robbantotta ki, amikor kiderítette, hogy az elmúlt öt évben több száz amerikai külföldi hívásait hallgatták le az amerikai titkosszolgálatok külön bírói engedély nélkül. A demokraták szerint Bush ezzel Nixonhoz hasonló bűnt követett el, mert az amerikaiak lehallgatását az 1978-as Külföldi Titkosszolgálati Törvény bírói engedélyhez köti.

A republikánusok érvei szerint a törvény csak a belföldi lehallgatásra vonatkozik, Busht pedig a szeptember 11-i terrortámadások után elfogadott rendkívüli felhatalmazás feljogosította a lehallgatások elrendelésére.

Puha követelmények

Az új tervezet, amit a Fehér Ház is támogat, 45 napra tenné lehetővé az amerikaiak külföldi hívásainak lehallgatását. A határidő lejártakor a titkosszolgálatoknak vagy fel kell függeszteniük a lehallgatást, vagy bírói engedélyt kell kérniük a folytatására. Ha nem tudnak elég bizonyítékot felmutatni a bírói engedély megszerzéséhez, de nemzetbiztonsági okokból folytatnák a fülelést, erre a szenátus titkosszolgálati bizottságának albizottságától kéne külön engedélyt kérniük, írja a CNN.

A törvénytervezetet érdemben a Demokrata párti szenátorok sem kifogásolták. Tiltakoztak viszont a republikánus többségű titkosszolgálati bizottság döntése ellen, mert az a törvényjavaslat beterjesztésével együtt elvetette a lehallgatási botrány kongresszusi kivizsgálását. John Rockefeller, a titkosszolgálati bizottság legmagasabb rangú demokrata tagja szerint így nem lehet normális vitát folytatni a javaslatról, hiszen nem ismerik részleteiben a problémát, amit orvosolni kíván, írja a CNN.

Nem látnak tisztán

A demokraták Bush megbuktatásának esélyét látták a lehallgatási botrányban, amit folyton a Nixon lemondásához vezető Watergate-botrányhoz hasonlítottak. Érvelésüket gyengítette, hogy az 1972-es választások idején zajló Watergate-ügyben az FBI Nixon utasítására belföldi célszemélyeket, a Demokrata Párt felső vezetését hallgatta le célzottan, míg most elenyésző számú amerikai külföldi telefonhívásait hallgatták le, amit nem tiltanak egyértelműen a hatályos jogszabályok.