Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Harminchat áldozata van az ecuadori földcsuszamlásnak

2001.06.13. 09:33
Újabb 36 ember halt meg a dél-amerikai országban tomboló vihar miatt, amikor házukat betemette egy földcsuszamlás. Péntek óta összesen 41 ember halt meg, sokan eltűntek, és ezreket kellett kitelepíteni. A kormány a szükségállapot bevezetését fontolgatja.
Legalább 36 ember meghalt Ecuadorban, amikor egy földcsuszamlás betemetett egy kunyhót. A szerencsétlenül jártak azután kerestek menedéket az épületben, hogy egy korábbi földcsuszamlás miatt kénytelenek voltak elhagyni járműveiket, a fővárostól 40 km-re keletre.A földcsuszamlást csak három ember élte túl, mondta egy Vöröskereszt-szóvivő a Reutersnek. A napok óta tartó viharos időjárás megnehezíti a mentést.

Bevezethetik a szükségállapotot

Összesen legalább 41 ember halt meg, és további 10 eltűnt a vihart kísérő áradásokban - írja a BBC. Több mint 2500 embert kellett kitelepíteni, és százakat ért tetemes anyagi kár. Több tartomány arra kérte a kormányt, hogy hirdessen ki szükségállapotot. Ez lehetővé tenné, hogy gyorsabban folyósítsanak segélyeket a katasztrófa sújtotta területekre.

Az ország 22 tartománya közül ötben továbbra is heves viharok dúlnak - írja az MTI. A leginkább sújtott övezet a fővárostól, Quitótól keletre 45 kilométerre lévő Papallacta környéke, a vihar okozta halálesetek mindegyike ebben a térségben történt.

Pénteken egy olajvezeték kétszáz méteres szakaszát tette tönkre egy földcsuszamlás, több mint tízezer hordó olajat juttatva a környezetbe.