Ágnes
-1 °C
2 °C

8 millió embert etet az ENSZ Észak-Koreában

2001.04.17. 21:45
Továbbra is éhezik Észak-Korea lakossága - jelentette az ENSZ Világélelmezési Programja április közepén. Az 1996-ban kezdődő élelmiszerhiány a szocialista gazdaságnak és a Szovjetunióval folytatott kereskedelmi tevékenység megszűnésének "köszönhető". Az ENSZ felmérése szerint a világon kilenc országban, térségben van szükségük segítségre az éhezőknek.
Egy fagyos, fűtés- és áramhiánnyal tarkított tél után a koreaiak az idén továbbra is éhezni fognak - jelentette április közepén az ENSZ Világélelmezési Programjának koreai vezetője, David Morton. Az őszi aratás 1,8 millió tonnával maradt el a tervezett 4,8 millió tonnás eredménytől, és a 3 millió tonnás gabonakészletetek már januárban felélte az észak-koreai lakosság. Az ENSZ élelmezési programja keretén belül 810 ezer tonna gabonát terveztek az országba szállítani, de ennek csupán az 57 százalékát sikerült begyűjteni.

Észak-Korea 1995 óta éhezik

Egy szerencsés kis koreai,
akit az ENSZ etet.

fotó: ENSZ
David Morton a BBC-nek adott nyilatkozata szerint nehéz pontos adatokat kapni az éhezők számáról a kommunista kormánytól. Az ENSZ munkatársa szerint az alultápláltság a mindennapi életben látható, és az előrejelzések szerint a helyzet tovább fog súlyosbodni.

Észak-Korea lakossága 1995 óta függ a külföldi segélyektől. Abban az évben a koreai mezőgazdaság több évig tartó természeti csapások után szétesett. A katasztrófához az is hozzájárult, hogy a kommunista Észak-Korea korábban elvesztette állandó kereskedelmi partnerét, a Szovjetuniót.

Az ENSZ 8 millió embert etet

Az ENSZ Világélelmezési Programjának keretén belül Észak-Korea lakosságának közel egy harmadát (kb. 8 millió ember) eteti az élelmiszerkrízis kezdete óta. A nemzetközi szervezet a gyermekek élelmezésére fekteti a hangsúlyt: hatmillió, hat hónap és 16 év közötti fiatal etetését vállalta fel. A szervezetet az a bírálat érte élelmezési programja miatt, hogy segítségével megnő a kommunista kormányzat élettartama.

A világ éhező államai
Afrikában: Szudán (oka: polgárháború, 3,2 millió embert érint) Guinea (oka: határháború Libériával), Sierra Leone (oka: polgárháború), Angola (oka: polgárháború, kb. 1 millió embert etet az ENSZ); Ázsiában: Afganisztán (oka: szárazság, polgárháború, 4 millióan éheznek) Észak-Korea; Latin-Amerika: Kolumbia (oka: polgárháború), Európa: Szerbia, a Balkán-félsziget (oka: háború után felszökőélelmiszerárak, az ENSZ 980 ezer embert tervez etetni).

Forrás: ENSZ

A segítségből a jobb helyzetben lévő Dél-Korea derekasan kiveszi a részét: a krízis kezdete óta 100 millió dollár értékű segély érkezett a szomszédos országból. A segélyekkel együtt egy kis nyugati kultúrát is megpróbálnak az országba csepegtetni: egy év eleji segélyszállítmány 10 darab karaoke gépet is tartalmazott.

A koreaiak leveleket esznek

Az ENSZ védőszárnya alá nem kerülő kevésbé szerencsések pedig abból élnek meg, amiből tudnak. Észak-Koreában szinte minden szerves növényt megpróbálnak megenni: a dombokon, erdőkben vadgombák, ehető levelek, gyökerek után kutatnak az éhezők. A napi kalóriaszükségletet azonban nehezen tudják fedezni csupán a növényi eredetű élelemmel.

Az éhezők világtérképe

Az ENSZ adatai szerint a világon 830 millió ember alultáplált, 90 százalékuk a fejlődő országokban él. Az éhező vagy alultáplált ember naponta a szükségletéhez képest legalább 300 kilókalóriával kevesebb ételt fogyaszt.