Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Az ellenzék győzőtt Spanyolországban

2004.03.15. 10:46
Minden bizonnyal José Luis Rodríguez Zapatero személyében szocialista miniszterelnöke lesz Spanyolországnak. A voksoláson többen vettek részt, mint négy évvel korábban. Incidens nem történt.
Választási győztesnek nyilvánították magukat vasárnap este az ellenzéki szocialisták Spanyolországban, miután a megnyugtató előnyt mondhattak magukénak a kormányzó Néppárttal (PP) szemben az aznapi parlamenti voksolás nyomán. Elismerte a választási vereséget és bejelentette a szocialisták elsőségét a kormány is.

Zapatero lesz az új miniszterelnök

Minden bizonnyal José Luis Rodríguez Zapatero személyében szocialista miniszterelnöke lesz Spanyolországnak a vasárnapi parlamenti választás nyomán, a leendő kormányfő első nyilatkozatában a terrorizmus minden formája elleni harcot hirdette meg első számú prioritásának.

José Luis Rodríguez Zapatero
A szavazatok lényegében teljes körű feldolgozása után kialakult nem hivatalos végeredmény szerint a jelenleg ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) 42,7 százalékot, a kormányzó Néppárt (PP) 37,7 százalékot szerzett a voksoláson. Eszerint a szocialisták 164, a néppártiak 148 képviselőt küldhetnek a 350 fős parlamentbe. A PSOE tehát nyert, de nem szerezte meg a 176 fős abszolút többséget.

Mariano Rajoy, a Néppárt miniszterelnök-jelöltje vasárnap késő este gratulált Zapaterónak a győzelemhez, és leszögezte, hogy a PP elfogadja a szavazók ítéletét. Angel Acebes Paniagua belügyminiszter azt jelezte, hogy a kormány mindent megtesz a hatalomátadás gördülékenységének biztosítása érdekében.

Nagy részvétel

A demokrácia melletti dacos elkötelezettségük jeleként a spanyolok a négy évvel ezelőtti választáshoz képest mintegy 8 százalékkal többen járultak az urnákhoz az este 8-kor befejeződött parlamenti választásokon.

Tüntetők fogadták a leköszönő miniszterelnököt

Mind a leköszönő Aznar kormányfőt, mind a Néppárt elnökjelöltjét, Mariano Rajoyt szidalmazta a tömeg, amikor azok leadták voksukat madridi választókerületükben. A tüntetők követelték, hogy a kormány mondja meg az igazságot a terrortámadás ügyében és hívja haza a spanyol katonákat Irakból. Rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés. Szerte az országban 106 ezer rendőr ügyelt a 34,5 millió, szavazásra jogosult állampolgár és a 24 ezer választóhelyiség biztonságára.

Kivonulnak Irakból?

A diadal tudatában Zapatero úgy vélte, hogy a választók változást akartak a kormánypolitikában, és ő készen is áll a szükséges változtatásokra. Hozzátette, hogy nyugodt átmenetre törekszik, amelynek nyomán mindenki érdekét figyelembe véve kormányozhat majd.

A leendő miniszterelnök kijelentette, hogy legfontosabb feladatának a terrorizmus minden formája elleni küzdelmet tekinti. Hozzátette, hogy ennek érdekében a politikai erők összefogását próbálja megteremteni, ezt a munkát már hétfőn megkezdi. Együtt le tudják győzni a terrort - hangoztatta a 43 éves Zapatero, aki egyébként nyilatkozatát azzal kezdte, hogy adózott a csütörtöki áldozatok emlékének.

Zapatero kizárólag szocialista párti miniszterekből álló kormányt akar alakítani - jelentette ki győztes párt kormányfő-jelöltje hétfőn este. A szocialistáknak 12 mandátumra lenne még szüksége a 176 fős abszolút többséghez. A relatív többséggel más politikai formációk támogatására szorul, amelyek azonban biztosítottnak látszanak ahhoz, hogy a parlament bizalmat szavazzon Zapatero kabinetjének.

A szocialista politikus a madridi terrorcselekményekre reagálva kijelentette, amennyiben Irakban június 30-ig nem történik meg a hatalomátadás, Spanyolország kivonhatja a közel-keleti országból mintegy 1300 katonáját.

Önkritikára szólította fel Bush-t és Blairt

Elgondolkodásra és önkritika gyakorlására szólította fel George Bush amerikai elnököt és Tony Blair brit miniszterelnököt az iraki háborúval kapcsolatban a választásokon győztes spanyol szocialisták vezetője.

A választás utáni első interjújában, amelyet a Cadena Sera rádiónak adott, José Luis Rodriguez Zapatero kijelentette, hogy "nem lehet egy népet csak úgy bombázni, nem lehet hazugságok alapján megindítani egy háborút". Zapatero szerint az amerikai és a brit vezetőnek azért kellene önvizsgálatot tartania, hogy a jövőben ne ismétlődhessenek meg hasonló esetek.