Frigyes
18 °C
24 °C

Hol van Carnogurský?

2000.12.28. 00:56
A szlovák igazságügyi miniszter hol- és hogyléte felől nem tudnak, illetve nem akarnak tájékoztatást adni közvetlen beosztottjai. Ján Carnogurský a múlt héten egy rendezvényre sietett, s állítólag annak ellenére, hogy időben odaérhettek volna az ünnepségre, megkülönböztető jelzés használatára és gyorsításra utasította sofőrjét. A miniszter páncélozott autója óránkénti 130 kilométeres sebességgel a záróvonalat átlépve egy autóval ütközött, amelynek a pozsonyi Új Szó tudomása szerint két utasa életét vesztette. Carnogursky hivatalosan lábadozik, de azért több közjogi méltóságnak megerősítették a védelmét.
Ján Carnogurský páncélozott BMW-je az év labdarúgó tizenegyének kihirdetésére sietett Rózsahegyre december 22-én. Frantisek Zemkónak, a közjogi méltóságok és diplomáciai testületek védelmét biztosító hivatal igazgatójának elmondása szerint a BMW-vel délután három óra körül indultak Pozsonyból, és elegendő idő állt a rendelkezésükre, hogy időben Rózsahegyre érkezzenek. Ennek ellenére egyórai út után a szolgálati kocsi sofőrje engedélyt kért a sebesség növelésére, és a megkülönböztető fényjelzés használatára - írta a pozsonyi Új Szó.

Ján Čarnogurský
December 23-án látták utoljára
Carnogurský-t december 23-án hazaengedték a kórházból, agyrázkódás miatt nem emlékezett a történtekre. Mielőtt elhagyta a kórházat, találkozott a baleset túlélőivel. Megsérült Lubomír M., a BMW 46 éves sofőrje és Stefan H., a miniszter 32 éves testőre is.

Mikulás Dzurinda kormányfő szerdán kártérítésben részesítette a két áldozat családját, de az összegről és egyéb részletekről, a kormányfő szóvivője nem adott tájékoztatást. Dzurinda az ügy alapos kivizsgálását és a szolgálati gépkocsik közlekedésére vonatkozó előírások szigorítását ígérte.

A miniszter utasít

Szlovákiában a miniszterek gépkocsivezetői egyben személyi testőrök is. A megkülönböztető fény- és hangjelzést saját belátásuk szerint nem kapcsolhatják be, csak ha erre a minisztertől utasítást kapnak. Az Új Szónak egy neve elhallgatását kérő miniszteri gépkocsivezető elmondta, a kéklámpát, illetve a szirénát csak akkor használják, ha a miniszter kéri használatát.

Hol van Carnogurský?

Ján Carnogurský igazságügy-minisztert karácsony előtt hazaengedték, de egyes információk szerint otthon nem érhető el. Sőt, a minisztérium munkatársai sem tudják, hol tartózkodik.

Ladislav Pittner
"A miniszter nyugalomra vágyik."
A Twist Rádió Ladislav Pittner belügyminisztertől kért felvilágosítást, aki megerősítette, hogy a miniszter szigorított védelme továbbra is érvényben van. Azt a feltételezést, hogy ez összefüggésbe hozható Mikulás Cernák besztercebányai maffiavezér ügyével, Pittner nem tudta megerősíteni, mivel nem az ő hatáskörébe tartozik az ügy.

Arról, hogy több közjogi méltóság védelmét azért erősítették meg, mert kiszivárogtak olyan információk, miszerint tervezték Cernák szökését, a belügyminiszter nem nyilatkozott, mivel az intézkedések titkosak. Imrich Andel országos rendőrkapitány-helyettes sem tudott többet mondani.

Közjogi méltóság elrablását tervezik?

Kicsoda Carnogurský?
A szlovák politikai élet mindenesének számító Čarnogurský 1944-ben született Pozsonyban. Jogot tanult Prágában, a Károly Egyetemen, 1969-ben végzett. Ügyvédként dolgozott, ám 1981-ben a szocialista rendszer kizárta az ügyvédi kamarából, megfosztotta ügyvédi rangjától. Ezután sofõrként dolgozott, de a szlovák rendszerváltás elõtt munkanélküli is volt. Részt vett a Pozsonyi Levelek szamizdatújság kiadásában. Az amnesztia után a Szlovák Kereszténydemokrata mozgalom megalapítója volt, a mai napig annak elnöke. 1990-tõl képviselõ, többféle kormány- és állami funkciót betöltött, volt csehszlovák és szlovák miniszterelnök-helyetttes (1990., 1991.), három hétig megbízott belügyminiszter, szlovák miniszterelnök (1991-92). Nõs, négy gyereke van.
Azt a korábbi értesülést a belügyminiszter erősítette meg, hogy Cernák emberei egy közjogi méltóság elrablását tervezték. Pittner nem gondolja, hogy Čarnogurský a neki nyújtott védelem miatt tartózkodik ismeretlen helyen. Szerinte inkább arról van szó, hogy a miniszter nyugalomra vágyik. A legfelsőbb bíróság január végén hoz döntést Cernák fellebbezésének ügyében. Ha megerősíti az elsőfokú ítéletet, és Cernákot bebörtönzik, a szigorított védelmet is visszavonják.

Jól informált szlovák források szerint a rendőrség továbbra is tart nemcsak néhány közjogi méltóság, de a rendőrség magas rangú tisztségviselői elleni terrortámadás veszélyétől is. A "játékban" a vizsgálati fogságban lévő Mikulás Cernák alvilági vezér kiszabadítása lenne a tét. Angyal Imre országos rendőrfőkapitány rámutatott: "A magas rangú személyek fokozott személyes védelme legalább addig fog tartani, amíg Cernák ítélete jogerőre nem emelkedik."