Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Hetven elveszett magyart keresnek

2001.09.14. 16:47
Már harminc, magáról néhány napja életjelet nem adó magyart talált meg a New York-i főkonzulátus és a washingtoni nagykövetség. Az itthon aggódó hozzátartozók, illetve ismerősök így megnyugodhatnak. Azóta azonban tovább bővült a Külügyminisztérium listája, amely az "elveszett" magyarok nevét tartalmazza, így hetven magyart továbbra is keresnek.
Még csak harminc fős volt szerdán az a lista, amelyet a Külügyminisztérium a washingtoni magyar nagykövetségnek küldött. Ezen azok a nevek szerepeltek, akikért aggódnak az itthoni rokonok, ismerősök, mert a keddi terrorista akció óta nem adtak életjelet magukról. A külképviselet megpróbálta fölvenni velük a kapcsolatot.

A lista néhány nap alatt csaknem százra bővült, ám időközben harminc "elveszett" magyart megtaláltak. Turi Gábor, a washingtoni nagykövetség sajtóattaséja az Indexnek elmondta: telefonon próbálják fölvenni a kapcsolatot az Amerikában lévő magyarokkal. Akinek nincsen telefonja, annak levelet küldenek. Az eltűntnek hitt magyarok általában azonnal fölveszik a kapcsolatot itthoni rokonaikkal, ismerőseikkel, s megnyugtatják őket. A hiányzó személyeket tovább keresi a külképviselet.

Viszont nemcsak olyanokért aggódnak hozzátartozóik, akik mostanában, turistaként utaztak ki az USA-ba, hanem hirtelen azokért is, akik régebben ott tartózkodnak. A Külügyminisztérium listája több ilyen nevet is tartalmaz. A washingtoni nagykövetségre továbbra sem érkezett bejelentés magyar áldozatokról.