Bernadett
-2 °C
4 °C

Németországba vándorolnak az angolok

2006.11.08. 13:37
Már 96 ezer brit él Németországban, írja a Spiegel. Egyre több brit költözik Németországba, ahol jó a közbiztonság, de pesszimisták a helyiek.

Egyre több angol vándorol ki Németországba , írja a Spiegel. A BBC felmérése szerint a britek negyede fontolgatja, hogy elköltözik hazájából. A legtöbben a napfényes Spanyolországba vagy Olaszországba vágynak, de 4 százalékuk Németországot választaná.

A német szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint jelenleg mintegy 96 ezer brit állampolgár él az országban. Többségük 25-40 év közötti, és munkája miatt tartózkodik Németországban. Már a nyolcvanas években is az akkori NSZK volt az angol gazdasági migráció egyik fő célországa, de amíg akkor elsősorban építőipari munkások érkeztek, manapság inkább magasan képzett, az úgynevezett hightech iparágakban dolgozó munkaerő választja Németországot.

Az angolok dicsérik a hazainál sokkal jobb életkörülményeket, és különösen a jó közbiztonságot, valamint a sokszínű kulturális kínálatot emelik ki.

Vannak persze árnyoldalai is a németországi létnek. A Chumbawamba zenekar egykori basszusgitárosa, Paul Greco szerint például túl pesszimisták a németek. Greco nyolc évig élt Kölnben, majd hazaköltözött Angliába, mert nem bírta a német kishitűséget. "Senki sem mer kockáztatni, nincs önbizalma az embereknek és nem hiszik el, hogy valóban képesek valamit létrehozni" - nyilatkozta a Spiegelnek.

Németországból tavaly 145 ezren vándoroltak ki, Nagy-Britanniából pedig 350 ezren, ezt azonban az angolok a németekkel ellentétben egyáltalán nem tartják problémának. "A világ egyre kisebb lesz és az emberek szabadon megválaszthatják hol akarnak élni, ez pedig csak jó lehet" - mondta Gary Anderson zenei producer, aki két éve költözött Hamburgba.