Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Memorandum és ellenmemorandum az ENSZ-ben

2003.02.25. 00:38
Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Spanyolország hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztette Irakra vonatkozó határozattervezetét, amely kimondja, hogy Bagdad elszalasztotta a BT 1441-es határozatában biztosított utolsó lehetőséget arra, hogy leszerelje tömegpusztító fegyvereit.
Franciaország, Oroszország és Németország ugyanakkor memorandum formájában olyan ellenjavaslatot terjesztett a testület tagjai elé, amely Irak békés lefegyverzésének a folytatását szorgalmazza még legalább további öt hónapig. Kína ez utóbbi kezdeményezéssel ért egyet.

Az amerikai-brit-spanyol tervezetet Jeremy Greenstock brit ENSZ-nagykövet terjesztette be a három ország nevében a testület Irakról megkezdett zárt ülésén.

Az utolsó lehetőség

A tervezet emlékeztet arra, hogy a tavaly novemberben elfogadott 1441-es határozat egy utolsó lehetőséget adott Irak számára, hogy végrehajtsa az ENSZ határozataiban elrendelt leszerelési kötelezettségeit. Irak azonban a tömegpusztító fegyvereiről készített nyilatkozatába hamis állításokat foglalt, fontos tényeket eltitkolt, és nem volt hajlandó közreműködni a határozat maradéktalan végrehajtásában. A tervezet megfogalmazása szerint Irak a nemzetközi békét és biztonságot fenyegeti azzal, hogy nem engedelmeskedik a BT határozatainak. A Biztonsági Tanács ezért a tervezet szerint az Egyesült Nemzetek Alapokmányának VII. fejezete alapján cselekedve kimondja, hogy Irak nem élt az 1441-es határozat által biztosított utolsó lehetőséggel, valamint azt, hogy továbbra is napirenden tartja a kérdést.

A tervezet nem állítja Irakot ultimátum elé, ugyanakkor az ENSZ Alapokmányának a VII. fejezetére hivatkozik, amely lehetővé teszi a katonai erő alkalmazását bizonyos körülmények között.

A végső eset

A francia-német-orosz memorandum ugyanakkor leszögezi, hogy a katonai megoldás csak végső eszköz lehet, s egyelőre nincsenek együtt az erő alkalmazásának a feltételei. Iraknak le kell szerelnie és teljes mértékben, aktívan együtt kell működnie az ellenőrökkel. A békés rendezés érdekében elegendő időt és eszközt kell adni az ellenőröknek, de az ellenőrzések nem tarthatnak a végtelenségig. A dokumentum menetrendet javasol a további ellenőrzésekhez, amelynek fokozására növelnék az ellenőrök létszámát, erősítenék a légi megfigyelést, s az ellenőrök két vezetője háromhetente tenne jelentést a munka haladásáról.

Két hetet szánnak a tervezetre

Az amerikai-brit-spanyol tervezetet csak Bulgária támogatja. Elfogadásához 9 szavazat szükséges, valamint az, hogy a Biztonsági Tanács öt állandó tagja közül egyik se éljen vétójogával. A BT öt állandó tagja az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína. Washington mintegy két hetet szán arra, hogy a tervezetet elfogadtassa a testülettel. Ellenkező esetben - mint már annyiszor jelezte - az ENSZ jóváhagyása nélkül indítja el a katonai műveleteket Irak ellen.