Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az ENSZ is felelős a bagdadi halálos áldozatokért

2003.11.01. 11:58
Üvegszilánkok okozták az augusztusi Canal Hotel elleni támadás során a sérülések nagy részét. A WTO egészségügy világszervezet szerint az ENSZ feleőssége is felvethető, mert nem szereltek védőhálót az ablakok elé.
Az ENSZ vezetői felelősök a 22 halálos áldozatot okozó augusztusi bagdadi robbantásokért - állítja a WTO, egészségügyi szervezet. A sérülések 80 százalékát, és a valószínűleg a halált is a repülő üvegszilánkok okozták. Az ablakokon ugyanis nem volt védőszerkezet.

A Canal Hotelben felrobbantott bomba augusztus 19-én 22 embert ölt meg és több mint 150-et megsebesített.

Megvizsgálják

Az ENSZ június végén döntötte el, hogy védőhálót tesz főhadiszállásának ablakaira. Vezető ENSZ tisztségviselők azonban elutasították a WTO ajánlatát, hogy felszerelik ezeket a védelmi eszközöket, mert időközben pályázatot írtak ki a beruházásra. A jelentés szerint a világszervezet figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetéseket, melyek biztonsági hiányosságaira hívta fel a figyelmet - tudósít az AP hírügynökség.

Bár biztonsági szakemberek többször is felhívták az ENSZ figyelmét az alapvető biztonsági intézkedésekre, a szervezet nem sietett intézkedni - állítja a jelentés. Ez az első olyan jelentés, mely az ENSZ felelősségét veti fel a bombatámadással kapcsolatban.

A jelentést az ENSZ pénteki ülésén megtárgyalták. A zárt ajtók mögötti tárgyalás előtt Kofi Annan főtitkár levélben értesített 25 ezer ENSZ alkalmazottat, hogy független vizsgálóbizottságot állít fel, mely megvizsgálja, hogyan fordulhatott elő ilyen eset.