Ágnes
-1 °C
2 °C

Elnökük ENSZ-főtitkárságáért lobbiznak a lengyelek

2005.09.28. 20:39
Az eredeti tervek szerint ázsiai jelöltnek kellene követnie Kofi Annan, leköszönő ENSZ-főtitkárt, de a lengyelek szerint Aleksander Kwasniewski jelenlegi lengyel elnöknek is jó esélyei vannak.

Aleksander Kwasniewski jelenlegi lengyel elnöknek jó esélye van az ENSZ-főtitkári tisztségre - írta Rzeczpospolita névtelenül nyilatkozó lengyel diplomatákra hivatkozva.

Egy év múlva választás

A lengyel lap szerint egészen a közelmúltig úgyszólván biztosra vették diplomáciai körökben, hogy ázsiai utódja lesz az egy év múlva leköszönő Kofi Annannak, a világszervezet jelenlegi főtitkárának. Ám az ázsiai államok nem tudtak eddig közös jelöltben megállapodni, és ez megnöveli a más kontinensekről származó jelöltek esélyeit.

Az is javítja Kwasniewski kilátásait, hogy a Biztonsági Tanács öt állandó tagja közül kettő - az Egyesült Államok és Nagy-Britannia - nem hivatalosan már értésére adta a lengyel elnöknek: jó szívvel támogatnák ENSZ-főtitkári pályázatát. Egy harmadik állandó BT-tag, Franciaország is szívesen fogadná el a lengyel államférfit a világszervezet első számú tisztségviselőjeként, mert nem bánná, ha EU-tagállamból kerülne ki a következő ENSZ-főtitkár.

A Rzeczpospolita szerint Washington és London főleg Varsó iraki szerepvállalását honorálná Kwasniewski támogatásával. Másfelől azt is jutalmazná vele, hogy Lengyelország elkötelezett híve az Európa és az Egyesült Államok közötti szoros kapcsolatoknak. A BT állandó tagjai döntenek a főtitkár személyéről. Csak olyan jelölt futhat be, akit mind az öt állandó tagállam elfogad. A lengyel lap értesülése szerint Oroszország és személy szerint Vlagyimir Putyin elgáncsolhatja Kwasniewski ilyetén törekvését. Andrej Gyenyiszov, Oroszország állandó ENSZ-képviselője jelezte nemrégiben: Moszkva ázsiai jelöltet szándékozik pártfogolni - írta a lengyel lap.