Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Az ENSZ csapatkivonásra szólította fel Izraelt

2002.03.30. 11:58
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban szólította fel Izraelt, hogy vonja ki csapatait a ciszjordániai Rámalláhból. A döntést az Egyesült Államok képviselője is támogatta, Szíria viszont bojkotállta a határozatot. Eközben az izraeli hadsereg elfoglalta a Palesztina Hangja rádió épületét. Rámalláh központjából heves fegyverropogás hallatszott még szombaton a kora reggeli órákban is, beszámolók szerint egész éjszaka folytak a csatározások. A Hamász szerint az Arafat elleni támadás miatt újabb merényletekre lehet számítani.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban szólította fel Izraelt, hogy vonja ki csapatait a ciszjordániai Rámalláhból, illetve több meg nem nevezett megszállt városból. A helyi idő szerint szombatra virradó éjszaka 14 igen szavazattal elfogadott, norvég beterjesztésű határozatot az Egyesült Államok képviselője is támogatta - jelentette a Reuters. Bojkottálta viszont a határozatot Szíria, mert saját határozattervezetét kívánta volna szavazásra bocsáttatni, amely keményebben elítélte volna Izrael rámalláhi katonai akcióját. Izrael a terrorizmus kiirtására irányuló intézkedésként állította be Jasszer Arafat palesztin elnök hivatali épületkomplexumának megszállását az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

A tanács péntek éjszakába nyúló rendkívüli ülésén Jahuda Lankri izraeli ENSZ-képviselő szemére vetett Arafatnak, hogy nem állította le az öngyilkos merénylőket, számos felhívás dacára. Lankri szerint Arafat ismerte azt a palesztint, aki szerdán Netánjában felrobbantotta magát, 22 izraeli halálát okozva. Izrael már évekkel ezelőtt konkrétan felszólította a terrorista letartóztatására.

Hezbollah támadás

Tüzérségi támadást hajtottak végre a libanoni-izraeli-szíriai határ közelében lévő Sebaa tanyák térségében a Hezbollah fegyveresei szombaton. Válaszul az iráni támogatást élvező szélsőséges siíta szervezet támadására az izraeli hadsereg dél-libanoni célpontokat bombázott - jelentette az MTI.

Lángokban áll egy hatemeletes épület

A Palesztina Hangja rádióállomás beszüntette adását miután az izraeli hadsereg elfoglalta a rádió épületét Ramállahban szombaton. Eközben heves lövöldözés zaja, gépfegyverek ropogása hallatszott a szombat reggeli órákban az izraeli hadsereg által megszállt ciszjordániai Rámalláh központjából, ahol az izraeli alakulatok második napja ostromgyűrűben tartják Jasszer Arafat palesztin elnök hivatali központját. A városközpont egy hatemeletes háza lángokban áll, füstfelhő gomolyog felette. Több tucat harckocsi és számos páncélozott szállító harcjármű látható a teljes egészében izraeli ellenőrzés alá került ciszjordániai város utcáin - jelentette a helyszínről az AFP tudósítója.

Helybeli lakosok beszámolói szerint egész éjszaka folytak a csatározások Rámalláh utcáin az izraeli alakulatok és a palesztin fegyveresek között. Egyelőre nem ismeretes, hogy követeltek-e halálos áldozatokat az éjszakai összecsapások. A CNN szerint Rámalláhban még szombat hajnalban is heves fegyverropogás hallatszott, és páncélosok járőröztek. Az amerikai hírtévével Arafat közölte, hogy az izraeli katonák leromboltak hét épületet a hivatalának otthont adó épületegyüttesből.

Arafat hivatalának alagsorába szorult

Az izraeli egységek pénteken elvágták Arafat hivatalának villany- és vízellátását, valamint a telefonvezetékeket. Arafat egyik munkatársa szerint hamarosan élelmiszer készletük is kifogy. A palesztin elnök az épület alagsorába vonult vissza legközelebbi munkatársaival - mondta Taufik Tiravi ciszjordániai titkosszolgálati főnök az al-Dzsazíra arab tévének, hozzátéve: az izraeli katonák egészen közel jutottak azokhoz a helyiségekhez, ahol Arafat tartózkodik.

Szélsőségesek Arafat főhadiszállásán?

Hamdan egyébként feltételezte: Izrael részben azért támadta meg Arafat főhadiszállását, mert azt gyanítja, hogy bizonyos palesztin szélsőséges vezetők ott vannak. Köztük lehet Ahmed Szaadat, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért vezetője is, akit Arafat biztonsági erői januárban letartóztattak Rehavam Zeévi izraeli idegenforgalmi miniszter meggyilkolásával összefüggésben. Az izraeliek ezidáig 140 palesztint tartóztattak le, köztük Szakher Habast, a Fatah központi bizottságának tagját, valamint a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szélsőséges szervezet főtitkárhelyettesét, Abdelkarim Kaiszt.

Újabb merényletekell fenyeget a Hamász

Jasszer Arafat rámalláhi hivatalának izraeli körülzárása után az iszlám radikális Hamász libanoni képviselője újabb öngyilkos merényletekkel fenyegetőzött. Uszama Hamdan péntek este Bejrútban azt mondta, hogy a 24 izraeli életét kioltó szerdai és csütörtöki támadás csak a kezdet volt, mert az Arafat elleni támadás után a különböző palesztin csoportok összefognak. - Most az összes fegyveres csoportunk együtt dolgozik, nemcsak ennek a támadásnak az elhárításán, hanem fájdalmas akciók végrehajtásán is - jelentette ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!