Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az ENSZ csapatkivonásra szólította fel Izraelt

2002.03.30. 11:58
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban szólította fel Izraelt, hogy vonja ki csapatait a ciszjordániai Rámalláhból. A döntést az Egyesült Államok képviselője is támogatta, Szíria viszont bojkotállta a határozatot. Eközben az izraeli hadsereg elfoglalta a Palesztina Hangja rádió épületét. Rámalláh központjából heves fegyverropogás hallatszott még szombaton a kora reggeli órákban is, beszámolók szerint egész éjszaka folytak a csatározások. A Hamász szerint az Arafat elleni támadás miatt újabb merényletekre lehet számítani.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban szólította fel Izraelt, hogy vonja ki csapatait a ciszjordániai Rámalláhból, illetve több meg nem nevezett megszállt városból. A helyi idő szerint szombatra virradó éjszaka 14 igen szavazattal elfogadott, norvég beterjesztésű határozatot az Egyesült Államok képviselője is támogatta - jelentette a Reuters. Bojkottálta viszont a határozatot Szíria, mert saját határozattervezetét kívánta volna szavazásra bocsáttatni, amely keményebben elítélte volna Izrael rámalláhi katonai akcióját. Izrael a terrorizmus kiirtására irányuló intézkedésként állította be Jasszer Arafat palesztin elnök hivatali épületkomplexumának megszállását az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

A tanács péntek éjszakába nyúló rendkívüli ülésén Jahuda Lankri izraeli ENSZ-képviselő szemére vetett Arafatnak, hogy nem állította le az öngyilkos merénylőket, számos felhívás dacára. Lankri szerint Arafat ismerte azt a palesztint, aki szerdán Netánjában felrobbantotta magát, 22 izraeli halálát okozva. Izrael már évekkel ezelőtt konkrétan felszólította a terrorista letartóztatására.

Hezbollah támadás

Tüzérségi támadást hajtottak végre a libanoni-izraeli-szíriai határ közelében lévő Sebaa tanyák térségében a Hezbollah fegyveresei szombaton. Válaszul az iráni támogatást élvező szélsőséges siíta szervezet támadására az izraeli hadsereg dél-libanoni célpontokat bombázott - jelentette az MTI.

Lángokban áll egy hatemeletes épület

A Palesztina Hangja rádióállomás beszüntette adását miután az izraeli hadsereg elfoglalta a rádió épületét Ramállahban szombaton. Eközben heves lövöldözés zaja, gépfegyverek ropogása hallatszott a szombat reggeli órákban az izraeli hadsereg által megszállt ciszjordániai Rámalláh központjából, ahol az izraeli alakulatok második napja ostromgyűrűben tartják Jasszer Arafat palesztin elnök hivatali központját. A városközpont egy hatemeletes háza lángokban áll, füstfelhő gomolyog felette. Több tucat harckocsi és számos páncélozott szállító harcjármű látható a teljes egészében izraeli ellenőrzés alá került ciszjordániai város utcáin - jelentette a helyszínről az AFP tudósítója.

Helybeli lakosok beszámolói szerint egész éjszaka folytak a csatározások Rámalláh utcáin az izraeli alakulatok és a palesztin fegyveresek között. Egyelőre nem ismeretes, hogy követeltek-e halálos áldozatokat az éjszakai összecsapások. A CNN szerint Rámalláhban még szombat hajnalban is heves fegyverropogás hallatszott, és páncélosok járőröztek. Az amerikai hírtévével Arafat közölte, hogy az izraeli katonák leromboltak hét épületet a hivatalának otthont adó épületegyüttesből.

Arafat hivatalának alagsorába szorult

Az izraeli egységek pénteken elvágták Arafat hivatalának villany- és vízellátását, valamint a telefonvezetékeket. Arafat egyik munkatársa szerint hamarosan élelmiszer készletük is kifogy. A palesztin elnök az épület alagsorába vonult vissza legközelebbi munkatársaival - mondta Taufik Tiravi ciszjordániai titkosszolgálati főnök az al-Dzsazíra arab tévének, hozzátéve: az izraeli katonák egészen közel jutottak azokhoz a helyiségekhez, ahol Arafat tartózkodik.

Szélsőségesek Arafat főhadiszállásán?

Hamdan egyébként feltételezte: Izrael részben azért támadta meg Arafat főhadiszállását, mert azt gyanítja, hogy bizonyos palesztin szélsőséges vezetők ott vannak. Köztük lehet Ahmed Szaadat, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért vezetője is, akit Arafat biztonsági erői januárban letartóztattak Rehavam Zeévi izraeli idegenforgalmi miniszter meggyilkolásával összefüggésben. Az izraeliek ezidáig 140 palesztint tartóztattak le, köztük Szakher Habast, a Fatah központi bizottságának tagját, valamint a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szélsőséges szervezet főtitkárhelyettesét, Abdelkarim Kaiszt.

Újabb merényletekell fenyeget a Hamász

Jasszer Arafat rámalláhi hivatalának izraeli körülzárása után az iszlám radikális Hamász libanoni képviselője újabb öngyilkos merényletekkel fenyegetőzött. Uszama Hamdan péntek este Bejrútban azt mondta, hogy a 24 izraeli életét kioltó szerdai és csütörtöki támadás csak a kezdet volt, mert az Arafat elleni támadás után a különböző palesztin csoportok összefognak. - Most az összes fegyveres csoportunk együtt dolgozik, nemcsak ennek a támadásnak az elhárításán, hanem fájdalmas akciók végrehajtásán is - jelentette ki.