Léket kaphat a magyar EU-elnökség nagy terve

2011.06.21. 21:20 Módosítva: 2011.06.21. 21:37

Az Európai Parlament csütörtöki ülésen első olvasatban nem fogadja el a gazdasági kormányzás megerősítését célzó hatos jogszabályi csomagot, írja a BruxInfo. A képviselők állítólag szavaznak majd ugyan a csomag egyes elemeiről, a végszavazást viszont elhalasztják, vagy nem fejezik be az első olvasatot a hatos csomagnak nevezett jogszabálycsomagról, mely a jövőbeli gazdasági kríziseket akadályozná meg az uniós országokban. A hatos csomagról bővebben itt olvashat>>>

Az EP hírlevele szerint a parlament gazdasági és monetáris ügyek szakbizottsága szerint elégtelen az a javaslat, amit hétfő este ajánlott a pénzügyminiszterek tanácsa. A képviselők szerint a pénzügyminiszterek javaslatai nem adnak elég biztosítékot a tagállamok költségvetési stabilitására, és visszatáncolnak a parlamenttel kötött alkutól is, miszerint a nagy exportvolumenű országok szerepét is figyelembe kellene venni a gazdasági egyensúlytalanságok vizsgálata során, áll az EP hírlevelében.

A BruxInfónak nyilatkozó parlamenti források szerint a képviselők még egy esélyt adnak az állam- és kormányfőknek, hogy a csütörtöki és pénteki uniós csúcson javítsanak a javaslaton. Ez ugyanakkor azt jelentheti, hogy a magyar elnökség alatt már nem sikerül lezárni a jogalkotást.

A képviselők szerint a pénzügyminiszteri tanács hétfői javaslata több pontban is visszalépés a magyar elnökséggel az előző héten megtárgyalt szöveghez képest. A parlament szerint kivették a megállapodásból azt a részt, ami a makrogazdasági egyensúlytalansági eljáráskor szimmetrikusan kezelte volna a folyó fizetési mérleg deficittel, illetve többlettel rendelkező országokat, és a gazdasági párbeszédnél kínált formula is elmarad attól, amit a képviselők szükségesnek tartanak.

"Nem akarjuk megelőlegezni a végeredményt, de optimisták vagyunk és reménykedünk" - mondta Martonyi János kedden az általános ügyek tanácsának ülése után.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.