Buzek nem örül a schengeni halasztásnak

2011.09.23. 11:11
Elítélte Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának elhalasztását Jerzy Buzek, az Európai Parlament (EP) elnöke az Európai Néppárt (EPP) Bukarestben zajló nyári egyetemén, amelyen az eddiginél szorosabb uniós gazdasági együttműködést sürgettek felszólalók.

Bizalmi válságot okozhat a két ország schengeni csatlakozásnak az elhalasztása, ezért elítéli azt – így kommentálta Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, hogy csütörtökön Hollandia és Finnország ellenállása miatt az EU-országok belügyminiszterei nem tudtak dönteni arról, hogy a két délkelet-európai ország csatlakozhasson az Európai Unió belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezetéhez.

A lengyel politikus emellett sürgette az unión belüli gazdasági integráció folytatását. Szerinte néhány hónapon belül középtávú program készülhet az unió piacának további egységesítéséről. Fontos feladatnak nevezte a kis- és közepes vállalkozások (kkv) erősítését.

Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke a gazdasági integrációról szólva felvetette annak lehetőségét, hogy az Európai Központi Bank szerepét erősítsék meg, és rendelkezzen az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-hez hasonló jogkörökkel.

Hangsúlyozta, hogy a nemzetközi gazdasági és pénzügyi válság miatt szorosabb együttműködés szükséges az Európai Unión belül, és mint mondta, „ha az unió védelméről beszélünk, nem csak az eurózónába tartozó tagországokról van szó”.

Dacian Ciolos, az Európai Bizottságban a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős román biztos szintén az integráció erősítését szorgalmazta hozzászólásában. Felhívta a figyelmet arra, hogy az unióban a mezőgazdasági szektorban a gazdálkodók elöregedése tapasztalható, ezért külön figyelmet kell fordítani a fiatalok bevonására. A céltámogatások esetében pedig figyelembe kell venni, hogy a mennyiségi mutatók mellett több figyelmet kell fordítani a termőföldek minőségének javítására, és a biodiverzitásban rejlő lehetőségekre.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.